Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Udo bouwde een huis voor katten: 'Huis de Zwarte Kat'

Udo (50) is visueel en verstandelijk beperkt en woont op Achterhoeklaan 12 in Doorn. Ondanks dat de dagbesteding dicht is, vermaakt hij zich goed. Udo bouwde tijdens de lockdown een prachtig ‘paleisje’ voor de zwerfkatten uit de buurt. “Er kwamen al een paar katten bij de woning snuffelen."

Het kattenhuis 'Huis de Zwarte Kat'

Het idee voor het kattenhuis kwam van woonbegeleidster Ria Padding. Alle bewoners vonden het meteen een leuk idee, dus werd er een projectaanvraag gedaan om de benodigde materialen te kunnen kopen. De aanvraag werd gelukkig goedgekeurd en in twee weken tijd bouwde Udo, samen met ondersteunend medewerker André Renting, het kattenhuis. Na de lunch gingen de mannen samen naar buiten om aan het huis te klussen. Van het budget van 150 euro kocht André op maat gezaagde steigerhouten planken en wielen. Udo heeft de planken zorgvuldig geschuurd zodat ze mooi glad zijn. “Het kattenhuis staat naast onze woning aan de zijkant. We hebben er wielen onder gemaakt, zodat we het huis weg kunnen rijden als het in de weg staat”. Udo en de andere zes bewoners vinden het gezellig als de katten er zijn. “Ze staan iedere ochtend voor het raam te wachten en tikken ook vaak op het raam. We geven ze soms plakjes kaas en restjes eten die we over hebben. Ze komen ook weleens stiekem naar binnen en springen dan, heel brutaal, ook op het aanrecht. Dan moet ik mijn stem verheffen en rennen ze snel weg. De katten zijn wel schuw. Er is er maar eentje die zich laat aaien”, vertelt Udo. 

'Nu kunnen de katten warm en droog in ons kattenhuis verblijven'

Bewoner Udo

Officiële opening volgt

In het kattenhuis en in het krat er bovenop liggen dekens en ook oude T-shirts zodat de katten lekker warm kunnen liggen. Voor de ‘finishing touch’ van huis 'De Zwarte Kat’ wachten Andre en Udo tot de bouwmarkten weer open zijn. Ze willen nog lijm kopen om een tegel met de naam van het huis erop te plakken. En Udo wil het huis in het voorjaar gaan beitsen. Er is gelukkig nog budget over voor verf. Welke kleur het huis wordt weet hij nog niet. “Dat moeten we nog met elkaar bepalen”. Daarna zal ook een officiële opening van het huis met alle bewoners en katten worden georganiseerd. “Maar ook dat kan nu natuurlijk nog niet vanwege corona.”

Udo zit bij het kattenhuis.

Ook nu het project kattenhuis zo goed als afgerond is, verveelt Udo zich geen moment. Toen de dagbesteding nog open was ging hij naar Werkplaats Boschwijk en polijstte daar steentjes voor sieraden. Deze sieraden worden daarna verkocht in de winkel ‘t Ogenblikje op het terrein. Nu komen de begeleiders van de dagbesteding de steentjes brengen en halen naar de Achterhoeklaan zodat Udo zelfstandig aan de slag kan. “Ik polijst nu nog steeds steentjes, maar dan in mijn eigen appartement”. Udo vertelt heel trots over zijn appartement waarin hij inmiddels zo’n 6 jaar woont. “Ik heb een stereo en een platenspeler waarop ik graag platen van ABBA draai. Mijn appartement heeft een eigen badkamer, keukentje met inductieplaat, kast en tafel met stoelen. Als mijn vrijwilliger er is dan kook ik soms. Dat kan nu alleen even niet. Ook heb ik zelfs een eigen terras met 2 stoelen en een tafel”.

Blijf allemaal gezond!

Udo is heel positief over de toekomst. “We komen er wel overheen, het gaat stapje voor stapje. Je kunt wel bij de pakken neer gaan zitten, maar dat heeft geen zin. Sommige mensen worden boos, maar ik niet. Ik raad iedereen aan: Blijf allemaal gezond, ga lekker wandelen en fietsen. Het komt wel goed!”

 • Samen zelfgemaakte gezelschapsspelletjes doen is leuk

  De meeste spelletjes die je in een winkel koopt zijn zo ontworpen dat het voor slechtzienden en blinden frustrerend is. Samen met begeleider Jorinda bedachten onze bewoners van de woning aan de Traaij in Driebergen daar iets op.

  Lees meer Samen zelfgemaakte gezelschapsspelletjes doen is leuk
  Ervaringsverhaal
 • 'Tekenen heeft me geholpen om mijn leven weer op te pakken'

  Vanwege longklachten kwam Gonnie thuis te zitten. Een moeilijke tijd volgde. Gelukkig bood dagbestedingslocatie het Atelier van Bartiméus uitkomst. Hier zet ze haar tekentalent in, bijvoorbeeld voor het maken van kaarten.

  Lees meer 'Tekenen heeft me geholpen om mijn leven weer op te pakken'
  Ervaringsverhaal
 • Bewoners Albert en Gregory over hun liefde voor muziek

  De kapeldiensten op Witte Donderdag en Eerste Paasdag waren dit jaar extra bijzonder omdat meerdere bewoners hierin online een muzikaal aandeel hadden. Onder meer Albert en Gregory leverden een bijdrage. Ze vertellen over hun passie voor muziek en waarom ze zo genieten van de diensten in de Kapel.

  Lees meer Bewoners Albert en Gregory over hun liefde voor muziek
  Ervaringsverhaal
Alle verhalen van Bartiméus