Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Van fietsvierdaagse naar fietsmaatje

Gina Adelaar deed zo’n twee jaar geleden samen met haar blinde echtgenoot mee met de jaarlijkse fietsvierdaagse in Zeist. Hier leerde ze bewoner Jeremy kennen. “We kletsten met elkaar en hij nodigde ons uit op de koffie. Bij het bezoek op de woning vroeg hij of ze zijn maatje wilde worden."

Jeremy en Gina zitten samen buiten aan tafel. Gina heeft haar jongste dochter op schoot.

'Jeremy zei ineens bij onze afspraak op de Muziekstraat: 'Sta jij ervoor open om mijn maatje te zijn? Ik heb een vacature openstaan.' Hij overviel me hiermee, maar ik stond er wel voor open.” Na een gesprek met Jeff Vlasblom, de begeleider van Jeremy, besloot Gina ervoor te gaan. 'Het klikte meteen zo goed tussen ons. Ik merkte dat hij het fijn vond om zijn verhaal te kunnen vertellen.' Jeremy vertelt: 'Toen Gina me vertelde dat ze dwarsfluit speelt, heb ik haar meteen als maatje gevraagd. Ik maak zelf ook muziek en zocht iemand die muziek maakt.'

Sinds de eerste ontmoeting zien Gina en Jeremy elkaar om de week bij  Bartiméus in Zeist. Gina vertelt: “Dan praten we, fietsen we samen op een duofiets of eten we samen. Soms gaat mijn oudste dochter van acht jaar mee. Zij vindt het ook leuk om met Jeremy te kletsen.” Vanwege corona hadden ze de afgelopen maanden alleen telefonisch contact. 'Iedere woensdag belde ik met Jeremy en dan voerden we leuke gesprekken. Ik heb vier kinderen en hij hoort ze soms op de achtergrond. Hij hoort alles zo goed, Jeremy hoort zelfs of ik met een vaste telefoon of een mobiele telefoon bel. Hij onthoudt ook alles en is heel geïnteresseerd. Heel bijzonder. '

 

Samen naar concert

Het mooiste dat Gina en Jeremy tot nu toe samen meemaakten was het concert ‘Maak de droom waar’ in 2019 in de Jaarbeurs in Utrecht. Gina: 'Omdat ons contact meteen zo goed was, vertrouwde begeleider Jeff erop dat het goed zou gaan als we hier samen met de bus naar toe zouden gaan. We waren vroeg vertrokken en hadden daardoor hele goede plekken. Ik zag Jeremy echt genieten en daar genoot ik ook van.'

Jeremy: 'Bij dit concert treden Nederlandse artiesten op en ik hoop dat we hier de volgende keer weer samen naar toe mogen. Het is leuk om samen te genieten van muziek. Sowieso lijkt het me leuk om samen met Gina mee te doen aan de fietsvierdaagse in Zeist waar we elkaar hebben ontmoet. Ik ga haar meteen vragen of ze hier ook zin in heeft als ik haar weer zie.'

 • Samen zelfgemaakte gezelschapsspelletjes doen is leuk

  De meeste spelletjes die je in een winkel koopt zijn zo ontworpen dat het voor slechtzienden en blinden frustrerend is. Samen met begeleider Jorinda bedachten onze bewoners van de woning aan de Traaij in Driebergen daar iets op.

  Lees meer Samen zelfgemaakte gezelschapsspelletjes doen is leuk
  Ervaringsverhaal
 • Google Home is een handig hulpmiddel

  Muziek aanzetten, het weerbericht opvragen of een grappig filmpje bekijken: voor mensen zonder beperking is dit de gewoonste zaak van de wereld. Maar als je een visuele beperking hebt is dit een stuk lastiger en heb je hierbij vaak hulp nodig. Met Google Home lukt dit zelf, gewoon met je eigen stem.

  Lees meer Google Home is een handig hulpmiddel
  Ervaringsverhaal
 • Opening van het Plein in Doorn

  Op de plek waar vroeger het hoofdgebouw stond vond eind september 2021 het Pleinfeest plaats. Die plek is omgetoverd tot een Plein waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. En dankzij de Muziekkoepel is het ook een perfecte plek voor optredens. Die ontbraken dan ook niet op het Pleinfeest.

  Lees meer Opening van het Plein in Doorn
  Ervaringsverhaal
Alle verhalen van Bartiméus