Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Praktische tips voor ouders met een visuele beperking

Praktische tips in de baby- en peuterverzorging

Baby’s worden geleverd zonder gebruiksaanwijzing. Dus zelfs voor mensen zonder visuele beperking is het verzorgen van een baby al een hele uitdaging. Met een visuele beperking is het allemaal nóg meer zoeken en proberen. Nu is het goede nieuws: er zijn je al zeer veel ouders met een visuele beperking voorgegaan. Het is hen ook gelukt, het gaat jou en de mensen om je heen ook lukken. We hebben een enorme hoeveelheid aan handige tips voor je verzameld. Die tips zijn gebaseerd op de praktijkervaring van anderen.

Tips van de sluier

We hebben een uitgebreid document gemaakt, met daarin tientallen nuttige tips. Wist je bijvoorbeeld dat er sprekende thermometers zijn? Die vertellen je of je baby koorts heeft of niet. En wist je dat je op basis van een visuele beperking langer kraamzorg kunt krijgen? Dat geeft meer tijd dingen uitgelegd te krijgen. Want hoe trek je bij een baby een rompertje uit als die helemaal onder de poep zit? Daar zijn trucs voor. Zo is het ook handig om veel tijd te besteden aan het inrichten van de babykamer. Je moet alles feilloos op de tast kunnen vinden. Het is ook belangrijk dat anderen samen met jou naar oplossingen zoeken. Zo kunnen ze bij het consultatiebureau belangrijke metingen en informatie op een memorecorder inspreken. Als je ziende partner met je baby dat bezoek doet, kun jij het later terugluisteren. Is de vader degene met de visuele beperking, hoe geef je die tijdens de bevalling dan een waardevolle rol? Soms heb je met een visuele beperking als het ware een voorsprong. Jij bent immers heel alert op geur, gevoel en gehoor. Dat kan heel handig zijn. Lees meer praktische tips voor ouders die blind of slechtziend zijn met een baby of peuter in de link hieronder.

PDF - Praktische tips baby en peuterverzorging voor slechtziende ouders

Praktische tips in de basisschoolleeftijd

Wordt je kind groter, dan kom je weer heel andere vragen en uitdagingen tegen. Hoe vul je dan je rol als ouder met een visuele beperking zo goed mogelijk in? Veel anderen zijn je daarin al voorgegaan, soms met ondersteuning van professionals. Je krijgt meer en meer te maken met ouders van andere kinderen. Je krijgt te maken met de basisschool en de leerkrachten daar. Wat kun jij doen en wat kunnen anderen doen?

Tips van de sluier

Andere ouders met een visuele beperking weten waar je met kleine kinderen tegenaan loopt. Letterlijk en figuurlijk soms, want er kan van alles in huis slingeren waar jij over kunt vallen. Eén van de vele tips is dan ook: zoek oplossingen voor rondslingerende kleren, schoenen en speelgoed. Geef alles een vaste plek, ook zodat je niet steeds moet zoeken tijdens ‘spitsuren’, vlak voor het naar school gaan. Een andere tip gaat over voorlezen. Luisterboeken zijn daarvoor een heel goed alternatief. Kinderen vinden dat enorm leuk en rustgevend. Je kunt het prima samendoen en erover napraten. Er zijn ook tips over hoe je kunt omgaan met ouders die het wat onwennig vinden als hun kind bij die van jou thuis komt spelen. Veel tips zijn er ook over het omgaan met school, informatie vanuit oudergroepen. Deel deze tips ook met hen en andere professionals.

PDF- Praktische tips in de basisschoolleeftijd