Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Senioren

Ouder worden we allemaal. Maar als u te maken krijgt met kleine gezondheidskwalen of met grotere medische ongemakken, dan is dat niet fijn. Als slechter zien u belemmert in uw dagelijkse activiteiten, dan kunt u bij Bartiméus terecht. We hebben veel in huis om u op verschillende gebieden te helpen. Of de oorzaak nu macula degeneratie, hersenletsel of iets anders is, wij staan met raad en daad voor u klaar.

Deze pagina is bedoeld als startpagina. Het is een verzameling van informatie die voor u belangrijk kan zijn. Bartiméus heeft veel te bieden, dus deze pagina is vrij lang. U kunt het menu aan de rechterkant gebruiken om te navigeren en voor u relevante onderwerpen sneller te vinden.

Komt u er niet uit of kunt u op deze pagina niet vinden wat u zoekt? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact

Komt u er niet uit of kunt u op deze pagina niet vinden wat u zoekt? Neem dan gerust contact met ons op.

Naast onze locaties door het land houden we ook regelmatig spreekuren in ziekenhuizen. Bartiméus is dus altijd in de buurt.

Mijn oogaandoening begrijpen en uitleggen

Als u opeens of geleidelijk slechter gaat zien, dan kan het lastig zijn om aan anderen onder woorden te brengen wat u nog ziet en wat niet meer. En wat dat voor u betekent. Om anderen over uw verslechterde zicht te kunnen vertellen, is het belangrijk dat u eerst zelf begrijpt wat er aan de hand is.

 

Zelf begrijpen wat er aan de hand is

De oorzaak van slechtziend- of blindheid bij ouderen kan een oogaandoening zijn, zoals glaucoom of maculadegeneratie. Maar ook hersenletsel kan de boosdoener zijn. Hersenletsel kan bijvoorbeeld komen door een ongeval, beroerte of dementie.

Als u aan anderen wilt uitleggen wat uw verminderde zicht betekent, dan kunnen voorbeelden handig zijn:

 • Ik kan details niet goed zien. Ik kan de kleine letters op mijn telefoon niet meer lezen.
 • Ik heb moeite met contrasten. Als er een wit bord op een wit tafellaken staat, dan is dat lastig voor mij.
 • Ik zie slecht in het donker. Als ik ’s avonds buiten ben, zie ik niet goed waar er obstakels zijn, zoals bomen en paaltjes.
 • Ik heb moeite in het verkeer. Ik schat afstanden en snelheden niet altijd goed in.
 • Mijn gezichtsveld is kleiner geworden. Als iets van rechts komt, zie ik het pas als het al bijna recht voor me is.
 • Ik heb moeite om dingen te vinden in de supermarkt. Ik kijk gewoon over dingen heen die recht voor me liggen.
 • Het is alsof ik door melkglas kijk.
 • Jouw gezicht is als een roze vlek voor mij. Ik heb moeite om gezichtsuitdrukkingen te zien en gezichten te herkennen.
 • Met het rechteroog zie ik mistig. In het midden is de mist het ergste.

Natuurlijk kunt u de ander ook verwijzen naar de informatie op deze website. Maar houd er rekening mee dat voor iedereen die minder ziet, de situatie net weer anders is. Uw eigen ervaringen zijn dus belangrijk om met uw naasten te delen.

In onze Zien-app kunnen mensen ervaren hoe het is om een oogaandoening te hebben.

Mijn oogaandoening bespreken met mijn arts

Als u minder gaat zien, dan is dat flink schrikken. U bent misschien naar uw huisarts gegaan en die heeft u doorverwezen naar een oogarts. Maar hoe weet u of u de beste behandeling krijgt?

 

Hoe bespreek mijn behandeling met de oogarts?

Wij raden u aan om veel vragen aan de oogarts te stellen, bijvoorbeeld:

 • Wat houdt de behandeling in?
 • Zijn er andere mogelijkheden van behandeling?
 • Wat zijn de risico's?

U kunt de vragen van te voren opschrijven.

Veel mensen vinden een bezoek aan een arts spannend en onthouden dan minder goed wat er verteld is. U kunt iemand meenemen naar de afspraak om mee te luisteren en eventueel op te schrijven wat de arts vertelt.

Bij twijfel kan er een second opinion aangevraagd worden, hierbij is het belangrijk om vooraf contact op te nemen met de verzekering. Sommige verzekeringen hebben een zorgcoach of kunnen informatie geven over waar u het beste voor een second opinion terecht kan.

 

Is een oogziekenhuis beter?

Een oogziekenhuis kan meerwaarde hebben als het om complexe, gespecialiseerde aandoeningen en operaties gaat. De oogartsen daar hebben zich verder gespecialiseerd op een bepaalde oogaandoening. Voor de veelvoorkomende oogaandoeningen kan een regulier ziekenhuis dezelfde zorg leveren als een oogziekenhuis.

 

Wanneer komt Bartiméus in beeld?

In het geval van een oogheelkundige aandoening komt Bartiméus in beeld wanneer:

 • Er sprake is van slechtziendheid of blindheid. Uw visus is 30% of minder en/of uw gezichtsveld is 30 graden of minder.
 • de visus door middel van een operatie of behandeling niet meer verder kan of zal verbeteren.

In het geval van hersenletsel komt Bartimeus in beeld wanneer de visuele klachten voortkomen uit het hersenletsel. Er hoeft dan niet te worden voldaan aan de hierboven genoemde criteria voor slechtziendheid.

Bartiméus kan u helpen bij het leren omgaan met uw verminderde zicht. Er is aandacht voor praktische zaken zoals mobiliteit, het leven van alledag en het gebruiken van hulpmiddelen. Maar er is ook aandacht voor de emoties die misschien spelen.

Lees meer over aanmelden bij Bartiméus

Sociale contacten en blijven meedoen

Sociale contacten zijn belangrijk voor mensen. Contact met anderen zorgt voor plezier en is een bron van steun.

Maar gezichten herkennen, uzelf handhaven in grotere groepen en het vervoer naar bijvoorbeeld een verjaardag zijn dingen die lastig kunnen zijn als u minder ziet. Maar wat welwillendheid van uw omgeving en inzet van uzelf is er nog veel mogelijk.

Meedoen aan activiteiten

Sporten, creatief bezig zijn en het bezoeken van een theater. Een kleine greep aan activiteiten die met een visuele beperking en wat hulp nog prima mogelijk zijn.

In ons sportdossier leest u meer over sporten met een visuele beperking. Want er is nog heel veel mogelijk.

Bekijk ons sportdossier

Wij hebben een hobby-dossier op onze website, bedoeld voor activiteitenbegeleiders. Maar de tips uit dit dossier kunt u natuurlijk ook prima voor uzelf toepassen.

Bekijk ons hobbydossier

Bij theatervoorstellingen, in de bioscoop en ook bij televisieprogramma’s is er audiodescriptie die kan helpen om het goed te volgen. Bij audiodescriptie beschrijft een stem tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is.

Ook gesproken ondertiteling kan handig zijn voor televisieprogramma’s.

Lees over gesproken ondertiteling van de NPO

Dagbesteding kan een fijne manier zijn om onder de mensen te zijn en activiteiten te doen. Er zijn verschillende soorten dagbesteding, vaak in de gemeente waar u woont. De gemeente regelt de dagbesteding en meestal ook het vervoer naar en van de dagbestedingslocatie.

Uw dagelijks leven

Er zijn diverse hulpmiddelen, trainingen en andere zaken die u kunnen helpen als u minder ziet.

Lezen en schrijven

U wilt zelf uw zaken blijven afhandelen. Zelf uw post lezen en zelf een brief of kaart schrijven. Gelukkig zijn er tal van oplossingen om u hierbij te helpen.

Zo zijn er diverse loepen op de markt. Met of zonder licht, klein of groot en zelfs digitaal. Ook zijn er mogelijkheden om tekst voor te laten lezen.

Heeft u gezichtsvelduitval door niet aangeboren hersenletsel? Dan kan dat invloed hebben op het lezen. Een leestraining kan helpen.

Lees meer over onze leestrainingen bij gezichtsvelduitval

Als het lezen met uw ogen niet meer gaat of erg vermoeiend is, dan kan het handig zijn om teksten te laten voorlezen. U kunt onder andere boeken ‘lezen’ als luisterboek, naar podcasts luisteren, ondertiteling laten voorlezen en er zijn ook spraakassistenten die u kunnen helpen met uw telefoon. Er komen steeds meer opties bij.

En natuurlijk is er ook braille. Onze ervaring is dat braille moeilijker te leren is op latere leeftijd, maar het kan wel. Vooraf doen we een brailleonderzoek met u en een een brailletrainer. We maken een inschatting of het leren lezen van braille voor u mogelijk is en welke inspanningen het kost om het onder de knie te krijgen.

Verlichting

Goede verlichting is essentieel om u thuis te redden als u minder ziet. Dat kan meer verlichting zijn, maar ook minder. En ook de plaats van de lichtbron en de kleur licht zijn belangrijk. Wij adviseren u er graag over.

Mobiliteit

Fietsen is voor veel mensen een prettige manier op zich te verplaatsen. Bij Bartiméus helpen we u om zo lang mogelijk te blijven fietsen, ook als uw zicht achteruit gaat. In ons fietsdossier leest u hoe dat veilig kan. En natuurlijk kunt u de tips uit ons fietsdossier ook gebruiken bij het rijden op de scootmobiel. Zodat u dat ook langer kunt blijven doen.

Bekijk ons fietsdossier

Als uw zicht sterk verminderd is, dan kan een herkenningsstok of een taststok nodig zijn. Wij kunnen helpen om de juiste stok te kiezen en te gebruiken. En als u een steunstok of een rollator gebruikt of gaat gebruiken, bekijken we samen met u wat de meest praktische oplossing is.

In onze begeleiding houden we ook nadrukkelijk rekening met uw gevoel bij het gebruiken van de witte stok. Want het voor het eerst gaan lopen met een stok is een hele stap.

Lees over onze trainingen met de witte stok

Bartiméus is continu bezig met het ontwikkelen en innoveren van hulpmiddelen. Zo is Eric Velleman bezig met het ontwikkelen van een slimme rollator, die voorkomt dat de gebruiker tegen obstakels aan loopt. De slimme rollator is nog niet te koop, maar de ontwikkelingen ervan gaat voorspoedig.

Een geleidehond kan ook een optie zijn om u te helpen in uw mobiliteit.

Lees meer over geleidehonden

Wmo

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) heeft als doel dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De Wmo wordt uitgevoerd door de gemeente.

Het kan zijn dat u in uw dagelijks leven door de gevolgen van de visuele beperking tegen problemen aanloopt. Bijvoorbeeld omdat u het huishouden niet meer zelfstandig kunt doen, u niet meer zelfstandig kunt reizen, u zich eenzaam voelt, moeite heeft om uw dagen te vullen, enzovoort. U kunt dan een melding doen bij de gemeente waar u woont.

Iemand van de gemeente voert dan een ‘keukentafelgesprek’ met u om de situatie goed in kaart te brengen en met u mee te denken over wat er noodzakelijk is. Daarbij wordt altijd eerst gekeken wat uzelf nog kan en wat anderen in uw huishouden of mantelzorgers kunnen overnemen. Als dat allemaal geen oplossing biedt, kan de gemeente bijspringen.

Maatschappelijk werkers van Bartiméus kunnen u ondersteunen bij uw Wmo-hulpvraag aan de gemeente.

Mijn oogaandoening maakt me verdrietig

Verlies van zicht grijpt in op uw leven. Het veroorzaakt verdriet en soms zelfs gevoelens van rouw. Voor anderen is dit soms moeilijk om te begrijpen, maar voor u is het goed om bij uw gevoelens stil te staan en er aandacht aan te geven.

Bij Bartiméus spreken we over een levend verlies. We hebben veel kennis en ervaring met het begeleiden van mensen hierin.

Ik probeer het weg te redeneren, mezelf toe te spreken, me te richten op leuke dingen, mezelf af te leiden. Maar uiteindelijk kom ik toch uit op hetzelfde punt. Mezelf toestaan dat er getreurd moet worden. Dat ik verdrietig mag zijn, en boos, en gefrustreerd.

Karin Westerink

Contact met lotgenoten

Het kan fijn zijn om met anderen te praten die hetzelfde meemaken als u. Die uw gevoelens begrijpen en waarmee u ervaringen kunt uitwisselen. Onze samenwerkingspartner Oogvereniging heeft Oogcafé’s in heel Nederland. Hier kunnen mensen met een oogaandoening elkaar ontmoeten. Ook kunt u tijdens groepstrainingen/cursussen bij Bartiméus in contact komen met andere lotgenoten.

Zoek een oogcafé in uw buurt