Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Een visuele beperking bij kinderen en jongeren

Als expertiseorganisatie ondersteunen we kinderen, jongeren, hun ouders én professionals. Wij vinden het belangrijk dat kinderen in hun ontwikkeling zo min mogelijk gehinderd worden door hun oogaandoening en/of visuele beperking.

Wanneer je kind te maken krijgt met slechtziend- of blindheid of een zeldzame oogaandoening, komt er als ouders veel op je af.

Behandeling en begeleiding

Als de onderzoeken bij Bartiméus achter de rug zijn, kunnen we in gesprek gaan over hoe we kunnen helpen bij het zo goed mogelijk omgaan met de oogaandoening en/of visuele beperking. Denk bijvoorbeeld aan behandeling, begeleiding én cursussen en trainingen voor het kind, ouders en overige betrokkenen.

Ieder kind uniek

Omdat ieder kind uniek is, is het bij ons altijd maatwerk. Een behandeling kan worden gegeven op een Bartiméus-locatie, maar ook op een gespecialiseerd kinderdagcentrum, een revalidatiecentrum of op school. Soms vindt een behandeling plaats in een groep, bijvoorbeeld bij de therapeutische peutergroep van Bartiméus (video). 
Ook online begeleiding behoort tot de mogelijkheden van Bartiméus. Voor jongeren zijn er B-online groepen, waarin ervaringen worden uitgewisseld over het hebben van een visuele beperking. 

meisje met tablet op de bank
jongen en moeder met laptop aan tafel

Het gezin

Er komt veel af op een kind of jongere die te maken krijgt met een oogaandoening en/of een visuele beperking en ook bij de ouders kan de impact groot zijn. Onze begeleiding vindt grotendeels ook in het gezin plaats, zodat alle gezinsleden erbij betrokken kunnen worden.  

Een oogaandoening en/of visuele beperking kan invloed hebben op alle onderdelen van de ontwikkeling van een kind. Samen met ouders kijken we welke begeleiding het beste past bij het kind en het gezin. Voor kinderen en jongeren kijken we bijvoorbeeld naar: 

  • Hoe stimuleren we het samenspelen met andere kinderen? 
  • Hoe leert het kind (indien nog mogelijk) veilig fietsen? 
  • Hoe leert het kind zelfstandig ergens naartoe te gaan? 
  • Welke vaardigheden heeft mijn kind nodig om naar school te gaan? 
  • Welk spelmateriaal is het meest geschikt voor mijn kind? 
  • Wat vertel ik anderen over de visuele beperking van mijn kind? 

Bovenstaande is maar een kleine greep uit alle vragen die aan bod kunnen komen in onze begeleiding. 

Voor kinderen van alle leeftijden is het belangrijk dat ze zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen en daarbij zo min mogelijk worden gehinderd door de oogaandoening en/of visuele beperking!

Er zijn veel uiteenlopende vragen die gesteld kunnen worden, voor zowel kinderen bij wie de ontwikkeling voorspoedig verloopt, maar ook voor kinderen met meerdere beperkingen.  

Lees meer over oriëntatie en mobiliteit voor kinderen en jongeren

Oudergespreksgroepen

De wereld van ouders kan ineens behoorlijk op z’n kop staan. Door de onderzoeken, de diagnose, het regelen van de praktische zaken, maar ook niet te vergeten de emoties die dit met zich mee kan brengen. Tijdens de behandeling en begeleiding zijn er verschillende mogelijkheden om hier over in gesprek te gaan. Zowel in oudergespreksgroepen als individueel met één van onze medewerkers.

 

Persoonlijk gesprek

Meer weten over onderzoek, advies en begeleiding bij Bartiméus? Neem dan contact met ons op. We horen graag wat jullie situatie en behoefte is.