Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Woonzorgcentrum

Een woonzorgcentrum waar je kunt wonen met bijvoorbeeld een visuele beperking. Bartiméus biedt verschillende woningen aan waar je de begeleiding en zorg krijgt die je nodig hebt. Deze woonvoorzieningen zijn kleinschalig met aandacht voor jou. We helpen je met wat nodig is. Als het mogelijk is, dan woon je gedeeltelijk zelfstandig.

Wat is een woonzorgcentrum?

Een woonzorgcentrum is een locatie waar mensen, bijvoorbeeld met een visuele beperking, kunnen wonen met begeleiding, zorg en hulp die ze in het dagelijks leven nodig hebben. 

Gevel van woonzorgcomplex Datura van Bartimeus in Ermelo in beeld omringd door gras en bomen.

Neem contact op over wonen bij Bartiméus

Mail ons over de mogelijkheden binnen onze woonvoorzieningen. Wil je telefonisch contact? Bellen kan via 088 - 88 99 888.

Neem contact op over wonen bij Bartiméus

Wat is het verschil tussen een woonzorgcentrum en een verpleeghuis?

Het grootste verschil tussen een woonzorgcentrum en een verpleeghuis is de mate van zelfstandigheid. De zelfstandigheid bij een woonzorgcentrum ligt hoger dan bij een verpleeghuis. 

Zo wonen er in een woonzorgcentrum mensen die wel zorg nodig hebben in het dagelijks leven, zoals hulp bij het huishouden en persoonlijke verzorging, maar ze kunnen grotendeels zelfstandig leven. In een verpleeghuis wonen daarentegen mensen die 24 uur per dag zorg nodig hebben. Juist doordat ze niet meer zelfstandig kunnen wonen, zijn ze naar een verpleeghuis (of: verzorgingstehuis) gegaan. 

Wat is het verschil tussen beschermd wonen en begeleid wonen?

Wanneer je op zoek gaat naar een woonzorgcentrum kom je hierin verschillende woonvormen tegen. Wat is eigenlijk het verschil tussen beschermd wonen en begeleid wonen? We leggen het graag uit, zodat het je kan helpen bepalen wat het meest geschikt is voor jou.

Begeleid wonen is een manier van zelfstandig wonen voor volwassenen of senioren. Je woont op jezelf en krijgt hierbij de ondersteuning die je nodig hebt. Zo heb je begeleiding die je kan helpen bij het koken, huishouden of persoonlijke verzorging.

Bij beschermd wonen heb je ieder moment van de dag toegang tot intensieve verzorging en verpleging. Er is altijd een zorgverlener aanwezig, en dit is in de meeste gevallen ook nodig, omdat volledig zelfstandig wonen geen optie (meer) is. 

Wat houdt het woonzorgcentrum in bij Bartiméus?

Bartiméus biedt woningen aan voor mensen met een visuele (en meervoudige) beperking in alle leeftijden. De woonzorgcentra zijn gelegen in Doorn, Zeist, Driebergen en Ermelo. Dit zijn stuk voor stuk kleinschalige woonvoorzieningen, maar verschillend gelegen. Zo zijn er woningen in een woonzorgpark en in een woonwijk, ieder geschikt voor cliënten met een andere mate van zelfstandigheid.

Wat ons onderscheidt is de huiselijke setting in een mooie groene omgeving. In onze woningen ontvang je de zorg afgestemd op jouw behoeftes.

Woonzorgcomplex Ovaal van Bartimeus in het centrum van Zeist in beeld op de achtergrond en op de voorgrond lopen een jongeman met witte stok en een begeleider te midden van winkelend publiek

Beschikbare woonvormen voor mensen met een beperking

We hebben verschillende woonvormen voor mensen met een visuele beperking. Wonen bij Bartiméus onderscheidt zich in wonen met een meervoudige beperking, op kamers voor jongvolwassenen en wonen voor volwassenen en senioren. 

Wonen met een meervoudige beperking

Voor wonen met een meervoudige beperking hebben we drie verschillende woonzorgcentra, gelegen in Doorn, Zeist en Driebergen. Dit zijn woonvoorzieningen voor mensen met een visuele beperking die ook een lichte tot matige verstandelijke beperking hebben of een ernstige meervoudige beperking. Deze woningen hebben ieder hun eigen karakter en bieden elk een ander soort begeleiding. 
Voor deze woningen voor mensen met een meervoudige beperking is een indicatie vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ) nodig. De zorg die wordt geboden is Zorg in Natura (ZiN) en de passende indicaties zijn: 

  • ZGvis 3, 4, of 5
  • VG 5, 6, 7 of 8
  • ZGaud 2, 3 of 4

Woonzorgpark in Doorn

Het woonzorgpark in Doorn biedt alles wat je nodig hebt. De woningen in een door groen omringde omgeving hebben veel diensten en voorzieningen binnen handbereik. Met een gezondheidscentrum om de hoek, met onder andere een huisarts en tandarts, een kapel, een sport en bewegingscentrum en een heus Dorpshuis. Het is dus eigenlijk een heel dorp met huizen en de benodigde voorzieningen direct in de omgeving.

Op het woonzorgpark is er ook dagbesteding. Hierin wordt altijd gezocht naar leuk werk dat bij je past. De dagbesteding is op locatie, maar er zijn ook woningen waar de dagbesteding thuis wordt gegeven, bijvoorbeeld voor ouderen. Met een breed aanbod aan dagbestedingsmogelijkheden is er altijd iets dat je aanspreekt. Wat dacht je bijvoorbeeld van tuinieren in de Historische Theetuin  in de buurt?

Ben je benieuwd naar het woonzorgpark in Doorn? Bekijk dan de woonfolder of neem contact met ons op voor meer informatie. 

VR tour woonzorgcentrum Doorn

Je kunt het woonzorgcentrum in Doorn ook bekijken met deze digitale VR tour. Tijdens de tour kun je ook een woning bezichtigen of verschillende video's bekijken van onze woonbegeleiders die met veel passie vertellen over hun werk.

Woonzorgpark in Zeist

Een ander woonzorgcentrum in de buurt is het woonzorgpark in Zeist. Ook dit park heeft veel te bieden voor mensen met een visuele beperking én meervoudige beperkingen. Er is één woning speciaal voor normaal begaafde tot moeilijk lerende kinderen en jongeren. In de andere woningen wonen bewoners die naast een visuele beperking ook een verstandelijke of lichamelijke beperking hebben. 

De bewoners zijn voornamelijk jongeren of (jong)volwassenen tot ongeveer 30 jaar. Hierdoor focust men zich binnen het woonzorgcentrum op ontwikkeling, waaronder het aanleren van vaardigheden en zelfredzaamheid.

Het leuke aan het woonzorgpark Zeist is, dat het dicht bij het centrum gelegen is. Daarnaast kun je van de voorzieningen in Doorn gebruik maken, zoals het gezondheidscentrum en pastoraat, en is er een fitnessruimte. Ook zijn er genoeg activiteiten voor in je vrije tijd, zoals de dagbesteding, en kun je er ook knutselen, koken en muziek maken.

Heb je interesse in het woonzorgpark in Zeist? Bekijk dan de woonfolder of neem contact met ons op voor meer informatie.

Wijkwoningen in Doorn, Driebergen en Zeist

Voor mensen met een visuele beperking in combinatie met een lichte tot matige verstandelijke beperking, normale begaafdheid of een psychische kwetsbaarheid zijn er ook wijkwoningen beschikbaar. Deze woningen bevinden zich midden in een woonwijk, meestal dicht bij het centrum, waardoor je zoveel als mogelijk deel uitmaakt van het maatschappelijke leven.

Er zijn zowel eengezinswoningen als appartementen en studio’s in het woon-zorgcomplex de Traaij in Driebergen. In de eengezinswoningen wordt in sommige gevallen het sanitair en de keuken gedeeld met andere bewoners. Bij iedere woning is behandeling inbegrepen, waardoor je zelfstandig woont, maar toch met de gewenste hulp en ondersteuning. 

Wil je meer informatie over de wijkwoningen in Doorn, Driebergen en Zeist? Bekijk dan de woonfolder of neem contact met ons op.

In woonzorgcomplex Lantana van Bartimeus in Ermelo zitten twee dames en een heer aan een tafel in een gemeenschappelijke keuken een spelletje te doen.
In woonzorgcomplex Datura van Bartimeus in Ermelo zit een mevrouw in een woonkamer met felgele achterwand aan tafel.

Wonen op kamers voor jongvolwassenen

Het kan spannend zijn om op kamers te gaan wonen. Des te meer misschien als je een visuele beperking hebt. Toch is het leuk om samen met leeftijdsgenoten in een huis te wonen en samen het huishouden te runnen. Bartiméus maakt begeleid wonen voor jongvolwassenen mogelijk, en dat grotendeels zelfstandig op kamers.

Deze woningen bevinden zich in Zeist, Driebergen en Ermelo. Je woont samen met andere jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar in een huis midden in een woonwijk. In combinatie met je werk of studie, leer je onder begeleiding om het huishouden te runnen. We helpen je te werken aan je persoonlijke ontwikkeling en aan vaardigheden die je nodig hebt om zelfstandig te kunnen wonen. Denk bijvoorbeeld aan boodschappen doen, koken, schoonmaken en omgaan met het beschikbare budget. 

Je kunt hier tijdelijk begeleid wonen, totdat je klaar bent om volledig zelfstandig te wonen. Dit is maximaal 2 jaar, maar sommige jongeren lukt het om al binnen een paar maanden zelfstandig te gaan wonen of op een begeleide woonplek voor volwassenen. Om hier te kunnen wonen heb je een WMO-beschikking specialistische begeleiding en een indicatie vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ) nodig.

Lijkt het je wat om op kamers te wonen met leeftijdsgenoten, en te leren hoe je zelf een huishouden kunt runnen? Bekijk dan onze flyer voor meer informatie of neem contact met ons op. 

Wonen voor volwassenen

Het woonzorgcentrum voor volwassenen met een visuele beperking bevindt zich in Ermelo. Je kunt hier als volwassene vanaf 25 jaar begeleid wonen in de appartementencomplexen Lantana en Datura. Deze bevinden zich in een bosrijke omgeving en hier wonen zowel mensen met als zonder een visuele beperking. Het is zo ingericht dat je altijd gemakkelijk en veilig de weg kunt vinden, zowel binnen het appartement, het wooncomplex en de omgeving hieromheen.

Wanneer je woont in onze woonvoorzieningen is het mogelijk om deel te nemen aan onze dagbesteding. In Ermelo hebben we een plek waar mensen die bijvoorbeeld blind of slechtziend zijn samen een zinvolle activiteit kunnen uitvoeren. Hier maken we altijd een dag van vol gezelligheid met activiteiten als spelletjes spelen, muziek maken, knutselen, fietsen of wandelen. Het is eventueel ook mogelijk om werkzaamheden uit te voeren voor een bedrijf, zoals verpakkingswerk. 

Bij deze vorm van begeleid wonen voor volwassenen met een visuele beperking wordt er gekeken naar wat jij nodig hebt om zoveel als mogelijk zelfstandig te kunnen wonen. Er is overdag altijd begeleiding aanwezig in het gebouw en in de nacht staat ook de nachtzorg tot je beschikking. De locatie is een plek om te wonen zonder behandeling, maar voor (eenvoudige) medische handelingen werken we samen met daarvoor gekwalificeerde zorgpartners. Je behoudt daardoor ook een eigen huisarts (bijvoorbeeld uit het dorp) en jouw eigen apotheek. 
Heb je interesse? Om te wonen in het woonzorgcentrum voor volwassenen heb je een indicatie nodig vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ). De zorg die wordt geboden is Zorg in Natura (ZiN) en de passende indicaties zijn: 

  • ZGvis 3, 4, of 5 (zorg op basis van ZGvis 2 is bespreekbaar)
  • ZGaud 2, 3 of 4

Je kunt voor meer informatie omtrent het wonen of voor een rondleiding door het appartementencomplex Lantana of Datura altijd contact met ons opnemen. Of bekijk de brochure van Lantana en Datura in Ermelo.
 

In een zorgappartement in woonzorgcomplex Henriette van Heemstrahuis van Bartimeus in Ermelo zit een oudere dame op een stoel aan en tafeltje. Ze is omringd door haar persoonlijke spullen en meubilair.

Wonen voor senioren

Senioren die slechtziend of blind zijn kunnen bij Bartiméus terecht in het verpleeg- en verzorgingshuis. Het Henriëtte van Heemstra Huis is speciaal ingericht voor senioren van 65 jaar of ouder met een visuele (en/of auditieve) beperking. Onder andere de verlichting is aangepast, de kleuren in het huis hebben veel contrast en er zijn veel voelbare en hoorbare oriëntatiepunten. In het huis kun je ervoor kiezen om je in je eigen appartement terug te trekken of juist het gezelschap op te zoeken in de gemeenschappelijke ruimtes. 

Het Henriëtte van Heemstra Huis is gelegen in het groene Viventra Park in Ermelo. Het park is ingericht om veilig en goed je weg te kunnen vinden. Hieromheen wonen zowel mensen met als zonder een visuele beperking. Op die manier kun je ook buiten genieten van de vrijheid en sociaal contact.

In het huis zijn verschillende soorten woningen voor senioren. Er zijn appartementen waar je begeleid kunt wonen met de benodigde zorg. En er zijn ook appartementen voor senioren met (beginnende) dementie, waar zij de gespecialiseerde zorg krijgen die ze nodig hebben. 

Om te wonen in het Henriëtte van Heemstra Huis is er een indicatie nodig vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ). De zorg die wordt geboden is Zorg in Natura (ZiN) en de passende indicaties zijn: 

  • ZGvis 3, 4, of 5 (zorg op basis van ZGvis 2 is bespreekbaar)
  • ZGaud 2 of 3
  • V&V 4, 5 of 6 is bespreekbaar

Wil je graag meer informatie over wonen voor senioren? Bekijk dan de brochure of neem contact met ons op voor meer informatie of een rondleiding. 
 

Zelfstandig wonen met een beperking

Wil je graag thuis blijven wonen, zoals je dat nu doet? Zelfstandig wonen met een visuele beperking is - natuurlijk afhankelijk van de persoon en de situatie - ook een mogelijkheid. Met onze persoonlijke begeleiding aan huis leer je omgaan met jouw visuele beperking.

Hierin kunnen we je helpen met trainingen of advies aan huis, waardoor je het meteen kunt toepassen in jouw eigen omgeving. Soms is hiervoor een onderzoek nodig op locatie om wat meer inzicht te krijgen in jouw visuele beperking, maar soms kunnen we ook direct aan de slag. We helpen je met ambulante begeleiding of ondersteuning, dat zijn eigenlijk behandelingen aan huis.
 

Vragen over wonen bij Bartiméus?

Wil je meer weten over wonen met een visuele beperking bij Bartiméus? Of wil je een rondleiding op één van onze woonlocaties? Neem contact met ons op.