Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Ik wil met het OV op reis

Met openbaar vervoer ligt de wereld aan je voeten. Als je eenmaal zit, is dit een enorm veilige manier van reizen. Maar dat is ’t hem nou net: hoe zorg je ervoor dat je op dat bankje in de bus, tram en trein terecht komt? 

Op zich is juist het openbaar vervoer in Nederland heel goed ingesteld op mensen die slechtziend of blind zijn. Maar als je daar nooit mee te maken hebt gehad, heb je waarschijnlijk geen idee waar je op kunt letten. Hoe pak je alle signalen in het straatbeeld op? Hoe vind je de weg in een bomvol NS-station in de spits? Zelfs voor mensen met volledig zicht is dat laatste soms best nog een uitdaging.

Van A naar B, wij gaan mee

Ook bij reizen met het openbaar vervoer geldt: jij bepaalt waarmee wij je kunnen helpen. Want waar wil je naartoe? Met de bus naar het winkelcentrum of een andere bestemming? Wil je je woon-werkverkeer aanhouden? Wil je af en toe lekker recreatief op pad? Vanuit die vragen en behoeftes gaan we samen aan de slag.

We gaan kijken waar haltes bij jou in de buurt zijn. Hoe je daar komt. Welke herkenningspunten heb je  Wat voor geluiden zijn er, helpen die om de weg te vinden? Heb je misschien ook behoefte aan een taststok? Het fijne daarvan is namelijk, dat je de vele geleidelijnen en -tegels in trottoirs dan leert kennen.

dame op station met taststok
Braille op ov automaat

Op het station

Wat kun je doen als je in een bepaald NS-station komt? Hoe werkt het in- en uitchecken? En wist je dat verschillende vervoersmaatschappijen verschillende incheck-palen hebben? We leren je die te herkennen en te gebruiken. Maar soms hoeft dat inchecken niet eens meer, met een hulpmiddel als OV Chip Plus.

We leren je eveneens, als je dat wilt, hoe je gebruik kunt maken van NS Reisassistentie. En ook in zo’n hal geldt: wat vertellen de geluiden jou die je hoort?

Je ziet, mogelijkheden te over. We helpen al sinds jaar en dag mensen als jij om de weg in het openbaar vervoer te vinden. We hebben vrijwel elke situatie al eens meegemaakt. Dus ook op jouw vraag hebben we zeker een antwoord.

Training Reizen met lef

De training ‘Reizen met lef’ is bedoeld voor mensen met een visuele beperking die in groepsverband willen leren en ervaren hoe het is om te reizen met openbaar vervoer en hoe om te gaan met aan reizen gerelateerde voorzieningen.

Meer over deze training