Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Nystagmus

Bij nystagmus is er sprake van onwillekeurige ritmische bewegingen van de ogen. Simpel gezegd: wiebelende of trillende ogen. Waar iemand geen controle over heeft. Nystagmus is een vrij zeldzame aandoening aan de ogen (deze oogaandoening komt voor bij 1 op de 1.000 mensen). 

Aangeboren/verworven

Nystagmus kan aangeboren zijn of later in het leven ontstaan. Soms is nystagmus erfelijk. Mensen met een aangeboren nystagmus hebben geen last van een wiebelend of trillend beeld. Dit komt doordat de hersenen zich hieraan hebben aangepast. Bij later ontstane nystagmus kan dit niet meer, daardoor hebben patiënten last van een trillend beeld.

Visus

De ontwikkeling van het zien komt vaak iets later op gang bij aangeboren nystagmus. Omdat het oog niet stil staat, hebben mensen met nystagmus vaak een (iets) lagere visus (gezichtsscherpte. Nystagmus kan wisselen en neemt toe bij vermoeidheid, stress of ziekte. Ook kan het zijn dat de nystagmus toeneemt bij kijken met éen oog. Bij toename van de nystagmus neemt de gezichtsscherpte af.

Hoofdhouding

Soms ontstaat er een beter beeld wanneer het hoofd zachtjes heen en weer wordt bewogen horizontaal of verticaal (headnodding). En soms wordt de nystagmus rustiger wanneer de patiënt het hoofd draait torticollis). Dan kan het handig zijn om bijvoorbeeld de plek in de klas zó aan te passen, dat je het meest in de blikrichting kijkt waarin de nystagmus het rustigst is. Het is belangrijk om deze hoofdhouding toe te laten en niet door de fysiotherapeut te laten corrigeren.

Oorzaken en behandeling

Nystagmus kan voorkomen vanaf de geboorte zonder dat er sprake is van een oogaandoening. Het komt ook voor bij bijvoorbeeld albinisme of aandoeningen van het netvlies. Bij een aantal oogaandoeningen zien we vaak dat de nystagmus in de loop van de jaren rustiger wordt.

Er zijn geen medicijnen die nystagmus kunnen genezen. Wanneer de draai van het hoofd zo extreem is dat dit lichamelijke klachten geeft, kan een operatie aan de oogspieren worden overwogen. Hierdoor kan de nystagmus bij recht vooruit kijken verminderen en kan de gezichtsscherpte daarbij verbeteren. De nystagmus verdwijnt niet met deze operatie. Soms helpen contactlenzen om de nystagmus te verminderen.

Begeleiding

Wanneer de nystagmus de gezichtsscherpte sterk beïnvloedt en deze rond de 30% uitkomt, kunnen we vanuit Bartiméus begeleiding opstarten voor thuis en/of op school. Ook kunnen we soms kort advies geven mocht de gezichtsscherpte hoger uitkomen.

Download

Tips voor op school en thuis? In onderstaande downloads vind je meer informatie.