We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
Om meer te weten te komen over de ogen zijn er vaak verschillende onderzoeken nodig. Per persoon of kind verschilt dit en daarom bekijken onze specialisten welke onderzoeken nodig zijn. Wij streven, wanneer er nog geen diagnose is, naar een diagnose in één dag. Hieronder vind je een overzicht van de onderzoeken.
Visueel functieonderzoek wordt gedaan om een volledig beeld van het visueel functioneren te krijgen. Dit kan bij een diagnose die al bekend is, of kan helpend zijn bij het stellen van een diagnose. We onderzoeken de verschillende functies van de ogen, zoals gezichtsscherpte, gezichtsveld en kleurenzien. Klik hier voor een filmpje over gezichtsscherpte en gezichtsveld
Het onderzoek bij kinderen met een ontwikkelingsachterstand kan ook bij ons plaatsvinden doordat wij verschillende onderzoeksmogelijkheden, een rustige benadering en voldoende tijd voor het onderzoek hebben.
Indien er twijfels zijn over de verwerking van het zien in de hersenen kan hier onderzoek naar gedaan worden (bijvoorbeeld bij een hersenbeschadiging rond de geboorte, door zuurstofgebrek of na vroeggeboorte). We noemen dit CVI.
Er wordt ook naar de bouw van het oog gekeken. Voor elke leeftijd (van baby tot volwassene) is er speciale apparatuur aanwezig waarmee de ogen in beeld gebracht kunnen worden.
We hebben speciaal voor baby’s en peuters een unieke dienstverlening; vroegdiagnostiek. Hoe eerder we een zeer jong kind kunnen zien en diagnosticeren, hoe eerder we kunnen starten met het geven van advies en het inzetten van een vervolgtraject voor behandeling en/of begeleiding.
Elektrofysiologisch onderzoek kan de elektrische signalen meten die de oogzenuw of het netvlies doorstuurt.
VEP (Visual Evoked Potential)
Bij een VEP kijken we naar de signalen die door de oogzenuw worden doorgegeven aan de hersenen. We kunnen dit meten door 5 gekleurde draadjes op het hoofd te plakken en naar een beeldscherm of naar lichtflitsen te kijken.
ERG (Elektro Retino Gram)
Een ERG meet de werking van de binnenkant van het oog, het netvlies. Dit wordt gedaan door te kijken naar verschillende lichtflitsen. Er worden drie gekleurde draadjes op het hoofd geplakt en een heel dun draadje bij het oog. De metingen worden gedaan in een donkere kamer (om de staafjes te meten, de cellen die in het donker werken) en in een lichte kamer (om de kegeltjes te meten, de cellen die in het licht werken). Bij het ERG wordt er meestal een oogdruppel gegeven om de pupil groter te maken en om het oog te verdoven.
Bij baby's en jonge kinderen hebben wij een aangepaste, verkorte methode van het ERG. Er wordt een sticker onder het oog geplakt (zie de foto’s hieronder), waarna met lichtflitsen de werking van het netvlies gemeten kan worden. Deze meting kan ook in het licht en in het donker uitgevoerd worden.
Zie in de animatie hieronder hoe het ERG en VEP verloopt.
Net als het ERG meet een Multifocaal ERG de werking van het netvlies. Tijdens deze meting wordt het netvlies op verschillende plekken gemeten door middel van het kijken naar een knipperend zeshoekig patroon op een beeldscherm. Ook worden er hierbij draadjes op het hoofd en bij het oog geplakt en een oogdruppel gegeven om de pupil groter te maken en het oog te verdoven.