Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Beste gratis apps voor mensen die slechtziend of blind zijn

Onze specialisten digitale toegankelijkheid maakten een selectie. Zij adviseren en begeleiden dagelijks mensen die slechtziend of blind zijn om hun zelfstandigheid te behouden; zelf de dingen blijven doen die voor jou betekenis hebben.

Seeing AI

App die tekst, kleuren, mensen, objecten en lichtsterkte in je omgeving herkent en vertelt wat het is. De app heeft vele handige functies. 

Seeing AI: Apple store (iPhone) | Seeing AI: Google Playstore (Android)

 

Lookout van Google

Nog een handige app om de omgeving te verkennen. Verpakte voedingsmiddelen snel herkennen aan het etiket en om streepjescodes te scannen. Scant tekst en leest het voor. Herkent valuta en voorwerpen in de omgeving .

Lookout: Playstore (Android telefoon) | Niet beschikbaar voor iPhone

 

Be my eyes

Deze app voorziet in een aantal vrijwilligers die kunnen helpen bij het identificeren van artikelen of het omschrijven van je omgeving.
Er wordt gecommuniceerd via een video connectie.

Be my eyes: Apple store (iPhone) | Play store (Android telefoon)

 

NaviLens

De NaviLens app kan informatie van producten én oriëntatiepunten op afstand inlezen. Navilens maakt gebruik van QR codes (tags) die op grote afstand zijn uit te lezen. Richt je smartphone camera op een tag om de inhoud te lezen of via spraak voor te laten lezen. Er zijn verschillende toepassingen mogelijk. Het kan worden gebruikt als wegwijzer op OV-locaties en indoor. Daarnaast gaan producenten in de levensmiddelenindustrie hun producten met de speciale QR-codes aanbieden.
​​​​​​​Maar je kunt het ook in persoonlijke situaties inzetten door gratis tags te bestellen en deze naar eigen inzicht te voorzien van informatie. Bijvoorbeeld voor het merken van artikelen of oriëntatiepunten in de woning. 
Er zijn twee versies: Navilens (voor mensen die slechtziend of blind zijn) en Navilens Go, voor degenen die visueel nog kunnen waarnemen (maakt gebruik  van visuele markeringen, bijvoorbeeld een pijl in beeld voor juiste looprichting). 

Navilens in Apple store (iPhone) | Play store (Android telefoon)

NaviLens Go: Apple store (iPhone) | Play store (Android telefoon)

 

Prizmo Go

Tekstherkenning. Lees je eigen post. Maak een foto van de brief en vervolgens kan deze worden voorgelezen.

Prizmo Go: Apple store (iPhone) | Niet beschikbaar voor Android telefoon (Alternatief: Speak)

 

Earcatch

De Earcatch app maakt slim gebruik van audiodescriptie, een techniek waarbij een stem in de pauzes tussen de dialogen alle visuele elementen beschrijft. Zo zijn films, tv-series en documentaires veel makkelijker te volgen voor mensen met een visuele beperking.

Meer info: www.earcatch.nl

 

Lazarillo

De app is goed voor omgevingsverkenning en plaatsbepaling (waar ben ik?). Welke diensten zijn er in de buurt en/of navigeer naar een bepaald adres door middel van een richting.
De app werkt ook goed in combinatie met de Google Maps app.

Lazarillo: Apple store (iPhone) | Play store (Android telefoon)

 

Spraaklabel 

Je scant de barcode van een product en kunt er vervolgens je eigen gesproken tekst aan toevoegen. De volgende keer als je de barcode weer scant, wordt jouw tekst uitgesproken. Handig bij het terugvinden van het juiste artikel. 

Spraaklabel: Apple store (iPhone) | Play store (Android telefoon)
 

Bartiméus Zien

De Zien app is een simulatie app met verschillende oogaandoeningen. Iedere vorm van slechtziendheid is anders dus weet dat dit een algemene indicatie is.Wil je iemand vertellen of laten ervaren hoe jij ongeveer ziet dan is dit een bruikbare app.

Bartiméus Zien: Apple store (iPhone) | Play store (Android telefoon)

 

Passend lezen

App van de bibliotheekservice Passend lezen met meer dan 80.000 gesproken boeken en tijdschriften. Je kunt het online beluisteren als je een internetverbinding hebt. Anders kun je een boek downloaden en onderweg beluisteren.

Passend lezen: Apple store (iPhone) | Play store (Android telefoon)

 

Dolphin EasyReader

Open je liever je eigen DAISY, Epub of tekstboeken dan is dit een handige app. Of kopieer tekst vanaf elke plek op je telefoon en laat het voorlezen. Verhoog het comfort of contrast, zoom in, kies kleuren, tekstgrootte en markeringen om aan de visuele behoeften te voldoen.

Dolphin EasyReader: Apple store (iPhone) | Play store (Android telefoon)

Advies nodig? We helpen je graag verder!

Welke app bij jou past is van persoon en situatie afhankelijk. Wil je reageren of heb je belangstelling voor een advies op maat?