Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Met een digitale spraakassistent of voice assistant kun je vragen stellen en commando's geven. Op die manier kun je bijvoorbeeld bepaalde muziek afspelen, de vertrektijd van je trein opvragen of apparaten bedienen. Spraakassistenten werken zonder knoppen of ingewikkelde handelingen. Dit maakt een smartphone of ander 'slim apparaat' toegankelijker voor bijvoorbeeld ouderen en mensen met een visuele en/of motorische beperking.

Diverse apparaten

Spraakassistenten bieden u de mogelijkheid om verschillende soorten apparaten gesproken instructies te geven:

Smartphones

Veelgebruikte spraakassistenten zijn Siri en Google Assistent. Siri zit standaard op de iPhone. Google Assistent (voor Android en iOs) is gratis te downloaden. 

Smart speakers

Een smart speaker is een luidspreker met een spraakassistent. Bekende voorbeelden zijn Google Home en Apple HomePod. Een smart display lijkt op een smart speaker, maar heeft naast een luidspreker ook een beeldscherm.

Smart home apparaten

In steeds meer nieuwe apparaten die je thuis of op je werk gebruikt zit een spraakassistent. Voorbeelden zijn de smartwatch, tablet, laptop, televisie, thermometer, koelkast of de auto.

Bartiméus adviseert welke toepassingen passen bij uw hulpvraag, situatie en inrichting thuis. Daarnaast kunnen wij u ondersteuning bieden bij het gebruik van 'slimme producten'. De installatie van slimme apparaten ligt bij de leverancier of technische servicebedrijven. 

Toegankelijkheid en gebruiksgemak

 • Spraakassistenten werken zonder knoppen of ingewikkelde gebruiksaanwijzingen. Dit biedt mogelijkheden voor mensen die moeite hebben met het bedienen van bijvoorbeeld de smartphone of apparaten met knoppen waarbij allerlei handelingen nodig zijn. Denk aan ouderen of mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.

 • Je hoeft minder te leren, omdat je niet eerst een apparaat moet leren bedienen.

 • De spraakassistenten werken met 'natuurlijke' commando's; ze herkennen meerdere manieren waarop iets gevraagd wordt en kunnen daarop reageren. 

 • Mensen die heel zacht of onduidelijk praten worden niet altijd goed verstaan. 

 • De actie-reactie is niet altíjd succesvol. Dus soms moet je meerdere pogingen ondernemen. 

 • Een fysieke knop achter de hand hebben om iets aan of uit te zetten, is soms handig. 

Bekende spraakassistenten

Google Assistant

Google Assistant is de virtuele assistent van Google. Het werkt op mobiele apparaten en in smart homes. De Google Nest serie draait om deze assistent. Gebruikers communiceren voornamelijk via spraak met Google Assistant, hoewel toetsenbord invoer ook wordt ondersteund. 

Reageert op Nederlanse commando's

Siri

Siri is de virtuele assistent van Apple. Siri past zich aan de voorkeuren van de gebruiker aan en personaliseert de resultaten. Siri is geïntegreerd in Apples besturingssystemen iOS, watchOS, macOS en tvOS. De Apple HomePod draait om deze assistent. 

Reageert op Nederlanse commando's

Siri instellen

Alexa

Alexa is de virtuele assistent van Amazon, die je onder meer kunt aantreffen op slimme speakers, tv’s, tablets, smartphones, smart home toepassingen. Alexa is geschikt voor spraakinteractie, het afspelen van muziek, het maken van takenlijsten, het streamen van podcasts en het afspelen van audioboeken. Ook vertelt ze je het weer, de situatie op de weg of het nieuws. 

Reageert op Engelse commando's

Spraakassistent starten

Je kunt de spraakassistent starten door je spraakopdracht te beginnen met 'OK Google' of 'Hee Siri'. Ook kun je een fysieke knop op je telefoon ingedrukt houden, om de spraakassistent op een luisterstand te zetten en direct je spraakopdracht geven.
Dit is meestal de Aan/uit knop (voor de iPhone met een fysieke thuisknop, houd je die ingedrukt). Via de instellingen van je spraakassistent, kun je zelf je voorkeur instellen.

Je hoeft de spraakopdrachten niet precies als hieronder uit te spreken. De spraakassistenten herkennen meerdere manieren waarop iets gevraagd wordt en kunnen daarop reageren.
Ook is het tegenwoordig mogelijk om zelf spraakopdrachten te maken voor bepaalde acties.

Handige commando's

 • Iemand bellen. Zeg: 'Bel [naam van een van uw contacten]'.
 • Lijstje maken. Bijvoorbeeld: Zet kaas op mijn boodschappenlijst. Of: Wat staat er op mijn boodschappenlijst?
 • Agenda bijhouden. Zet tandarts in mijn agenda. Of: wat staat er in mijn agenda?
 • Signaal of boodschap op een bepaald tijdstip. Wakker maken om 7 uur.
 • ​Muziek opvragen en afspelen: Radio zender aan of uit zetten. Specifiek nummer opvragen en afspelen. Muziek bedienen (pauzeren, vorig/volgend nummer, volume omhoog/omlaag). Werkt samen met bijvoorbeeld Spotify. 
 • Weer en tijd: Vragen hoe het weer is of wordt. Hoe laat het is. Zowel binnenland als buitenland. 
 • Kennisvragen stellen: Wanneer stond de eerste mens op de maan? Wat voor geluid maakt een leeuw? 

Lees meer over spraakopdrachten

Hoe zit het met mijn privacy?

Al je spraakopdrachten worden opgenomen en verstuurd naar het bedrijf dat de spraakassistent aanbiedt. Goed om je hier bewust van te zijn.  
Je kunt de spraakopnames zelf verwijderen. Ga na hoe Apple en Google met spraakgegevens omgaan en hoe je deze kunt verwijderen. 

Meer over de privacy lees je op de website van de Consumentenbond.