Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

FabLab

We leven in een digitale wereld waar alles mogelijk lijkt; technologie is overal! Maar voor mensen met een verstandelijke én visuele beperking is het gebruik van technologie vaak niet vanzelfsprekend. Bartiméus wil dat iedereen kan meedoen en juist voor deze groep is (nieuwe) technologie van enorme meerwaarde! 

FabLab: technologie voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking

Om te blijven denken in mogelijkheden én dit kracht bij te zetten heeft Bartiméus het FabLab opgedeeld in maar liefst vier afzonderlijke Labs. Een FabLab is een inspirerende en laagdrempelige omgeving waar cliënten, medewerkers en externen technologie voor mensen met een visuele- en verstandelijke beperking ontdekken, ervaren en mede-ontwikkelen. 

1 InspiratieLab  
Deze ruimte is ingericht als een indrukwekkende inspiratie- en belevingsruimte voor leerlingen, cliënten, ouders, zorgprofessionals en externen waar je allerlei technologie kan ervaren.  

2 SpraakLab  
Een inspiratieplek waarin je de omgeving en apparaten met je stem kunt bedienen. Je ontdekt hoe de zelfstandigheid van een cliënt wordt bevorderd wanneer deze technologie in praktijk wordt toegepast.  

3 BreinLab  
In het BreinLab kun je met een groep cliënten toegankelijk leren over technologie, kennis delen en informatie tot je nemen. Tevens is het de inspirerende werkplek van de medewerkers van het FabLab. 

4 MaakLab  
De ruimte waar aanpassingen aan bestaande oplossingen worden gedaan of nieuwe toepassingen voor de doelgroep worden ontwikkeld en gebouwd.  Complexere of individuele hulpvragen worden hier verder uitgewerkt. 

'Kan niet bestaat niet'

Wat doet het FabLab Bartiméus?

 • Onderzoek 
  Specialisten van het FabLab volgen trends en ontwikkelingen in technologie voor mensen met een visuele en meervoudige beperking. Producten die gewoon in de winkel liggen, kunnen soms handige hulpmiddelen zijn voor de cliënten van Bartiméus. Deze worden in het FabLab samen met hen getest. 
   
 • Cliënt centraal  
  Bij alles wat het FabLab doet, staat de cliënt centraal. Zijn of haar hulpvraag is het uitgangspunt voor het zoeken naar een oplossing. Cliënten die een belemmering ervaren, kunnen zonder afspraak bij het FabLab naar binnenlopen. Soms ligt de oplossing al op de plank en krijgt de cliënt direct een ‘proefexemplaar’ mee om uit te proberen. 
   
 • Innovatie 
  Op basis van de hulpvragen en behoeften bij meervoudig beperkte cliënten ontwikkelen we samen met hen nieuwe hulpmiddelen. 
   
 • Advies 
  Het FabLab biedt cliënten, hun vertegenwoordigers en zorgprofessionals advies en ondersteuning op het gebied van technologische hulpmiddelen. Daarbij wachten we niet alleen tot de cliënt naar ons toe komt, maar gaan we ook zelf naar de woningen om te ontdekken wat cliënten nodig hebben voor een zelfstandiger leven. 
   
 • Voorlichting 
  Het FabLab informeert professionals in de zorg, maar ook ouders en andere belangstellenden over de mogelijkheden van nieuwe technologie. 
   
 • Kennis delen 
  De expertise van het FabLab wordt ook gedeeld als gastspreker op (internationale) symposia en congressen. Zo zetten wij ons in voor een meer e-inclusieve wereld voor mensen met een meervoudige beperking 
   
 • Samenwerken 
  We werken samen met hogescholen en universiteiten om handige en ook écht bruikbare hulpmiddelen te ontwikkelen. De bundeling van kennis resulteert in prachtige producten die de wereld van mensen met een visuele en (ernstige) verstandelijke beperking groter en mooier maken.

 

Bewoner in rolstoel typt op speciaal toetsenbord

'Ons doel is de zelfstandigheid van onze cliënten te vergroten. Slimme technologische oplossingen kunnen daar echt bij helpen'

Maaike Meerlo, adviseur technologie

Contact

Meer weten over het FabLab? Neem contact met ons op.

Technologie in jouw zorginstelling

Ben je zorgprofessional en wil je hulp en advies bij het inzetten van technologie voor jouw cliënt(en)? Ook daar hebben wij aanbod voor.

Bekijk onze pagina Verstandelijk beperkt in een zorginstelling
 • Google Home is een handig hulpmiddel

  Muziek aanzetten, het weerbericht opvragen of een grappig filmpje bekijken: voor mensen zonder beperking is dit de gewoonste zaak van de wereld. Maar als je een visuele beperking hebt is dit een stuk lastiger en heb je hierbij vaak hulp nodig. Met Google Home lukt dit zelf, gewoon met je eigen stem.

  Lees meer Google Home is een handig hulpmiddel
  Ervaringsverhaal
 • Het werkplezier van Maaike

  In de rubriek 'Werkplezier van' vragen we medewerkers naar de inhoud van hun werk en waardoor het komt dat ze het werk met zoveel plezier doen. Heel simpel. De medewerker beantwoordt vragen en wij delen de antwoorden met jou.

  Lees meer Het werkplezier van Maaike
  Ervaringsverhaal
 • Weer meedoen dankzij de smartphone

  Eliane werd plotseling ernstig slechtziend. Voor haar gevoel kon ze niks meer. Niet meer naar theater, niet meer lezen, schrijven of zelfs bellen. Met persoonlijke begeleiding en diverse technologische hulpmiddelen is dat compleet veranderd.

  Lees meer Weer meedoen dankzij de smartphone
  Ervaringsverhaal
Alle verhalen van Bartiméus