Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

“Als ik werk ben ik een veel leuker persoon”

Richard werkt als sous-chef in restaurant Zijdewinde

Hij is de rechterhand van de chef-kok in Restaurant Zijdewinde in Nijmegen. Richard (42) rolde als jochie van 15 het koksvak in; van bordenwasser tot ontbijtkok en na het afronden van zijn koksopleiding groeit hij door tot volwaardig sous-chef. Zijn beroep zorgt - helemaal nu - voor lange werkdagen.

Kok Richard in zijn keuken van restaurant Zijdewinde

Richard is helemaal op zijn plek in ‘de keuken’ en wat hij wil is vooral ‘100% leven’.

Het ging Richard beslist niet altijd voor de wind. Richard: 'Sinds 8 jaar weet ik dat ik de erfelijke oogaandoening RP heb (Retinitis pigmentosa - red.). Ik hield deze diagnose liever voor mezelf en deelde dit zeker niet met anderen.' Richard vond erover praten lastig, want hij was bang om in een toch wel mannenwereld als ‘de zwakkere’ te worden gezien. 

Maar er niet over praten en maar doorgaan alsof er niets met zijn ogen aan de hand is, resulteerde uiteindelijk in een burn-out. Lange tijd zit Richard thuis, maar komt op een keerpunt en beseft ‘ik moet weer wat gaan doen, ook voor de sociale contacten’.

Ik wil gewoon heel erg graag meedoen en niet langs de zijlijn staan.

Terug in de keuken

‘Ik sta volop in het leven, heb RP en dan..?’, vraagt hij zich af. Richard wordt doorverwezen voor specialistisch oogonderzoek bij Bartiméus Diagnostiek in Zeist om te achterhalen wat hij nog wél ziet en kan met zijn visus. Ook start hij met een loopbaanonderzoek om de mogelijkheden qua werk helder te krijgen. Richard komt in contact met Frank van der Helm, arbeidsdeskundige én arbeidsconsulent bij Bartiméus/Werkpad. Op het moment dat ze voor vrijwilligerswerk besluiten te gaan, belandt Richard via een zijweg toch weer in ‘de keuken’.  

Hij is blij met zijn huidige baan bij restaurant Zijdewinde. ‘Ik wil gewoon heel erg graag meedoen en niet langs de zijlijn staan. En als ik werk ben ik een veel leuker persoon, ook voor mijn omgeving’, vertelt hij lachend. 

Door zijn oogaandoening kost het koken hem wel meer energie en heeft hij als hij vrij is extra tijd nodig om te herstellen. 

Richard deelt zijn lievelingsrecept: dessert Gatachaud

Kok Richard deelt graag een smaakvol recept met onze lezers: een warm chocolade lavataartje (Gatauchaud) voor 4 á 6 personen.

Bekijk het recept