We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
‘Vaker samen zoeken naar alternatieven’, dat is volgens de zussen van bewoonster Lisette het belangrijkste gevolg het werken volgens de Wzd. ‘Op die manier proberen we onvrijwillige zorg te voorkomen. Onvrijwillige zorg komt alleen in beeld als het echt niet anders kan.’
Corinne Egbers en Manon Meertens-Egbers, treden als zussen samen op als cliëntvertegenwoordigers van hun zus Lisette die in Doorn woont. In die hoedanigheid woonden zij een tijdje geleden het eerste Zorgplanoverleg (ZPO) ‘nieuwe stijl’ bij. In dit overleg bespraken zij de zorg voor Lisette, samen met AVG-arts Lenny Achthoven, gedragsdeskundige Rachelle Boone en met de coördinerend begeleider van Lisettes woning.
De zussen ervaren de Wet zorg en dwang (Wzd) niet als een grote verandering: ‘We merken er eigenlijk niet zo heel veel van’ vertelt Manon. Maar bij verder doorpraten ontdekken Corinne en Manon dat er sinds de Wzd meer dan voorheen wordt nagedacht over alternatieven. Zo merkten ze tijdens het eerste zorgplanoverleg hoe goed het team meedacht in het belang van Lisette.
Corinne vertelt: ‘Lisette eet de laatste tijd niet zo goed. Dat komt waarschijnlijk door een maagontsteking die ze eerder had. Nu zoekt het team naar mogelijkheden om Lisette zonder dwang aan het eten te krijgen: wat vindt ze lekker? Wanneer is iets te heet? Of te koud? Daar denken ze goed in mee, in de hoop dat Lisette beter gaat eten. Als dat niet gebeurt, dan komt onvrijwillige zorg in beeld: gaan we haar dan dwingen om te eten? Of moet ze sondevoeding krijgen? Gelukkig staan we niet op dat punt, we zijn heel blij dat de begeleiding nu zoekt naar slimme manieren om onvrijwillige zorg te voorkomen.’
Dit soort issues wordt dankzij de Wzd beter onder de loep genomen, vinden de zussen. Het zoeken naar creatieve manieren om gedwongen zorg te voorkomen of prettiger te maken, merkten ze tijdens het ZPO ook toen het over douchen ging. ‘Lisette ging meestal liggend in bad met een badkraag omdat dat praktisch was. De begeleiding zag dat Lisette dat niet prettig vond en dacht na over een alternatief. Tijdens het ZPO hebben we daarover gepraat.’ Het behandelteam zocht een alternatief dat verdergaat dan alleen een prettiger manier van douchen. Het nieuwe doucheritueel moet Lisette ook ontspanning geven. ‘Lisette is de laatste tijd wat gespannen’ vertelt Manon, ‘het voelen stromen van water kan haar helpen te ontspannen. Het team gaf aan dat het daarom fijn zou zijn als Lisette na het wassen nog even kan genieten van het warme, stromende water. Samen hebben we alle opties besproken om dit te realiseren. De begeleiders gaan nu kijken hoe het Lisette bevalt als ze zittend wordt gewassen en onder toezicht kan nagenieten.’
Wil je meer weten over de Wet zorg en dwang? Bekijk dan onze Wzd-pagina, hier staan ook eerdere artikelen over de Wzd. Met vragen kun je terecht bij je contactpersoon bij Bartiméus en je kunt ons mailen via wzd@bartimeus.nl.