Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Gesproken navigatie – wegwijs naar meer mobiliteit

Ik stiefel door de stad. Taststok rollend over de betonnen tegels en oortjes stevig aangedrukt in mijn gehoorgangen.

Icoon verhaal

Ga over twintig meter rechtsaf’ snatert de Google-mevrouw in mijn oren. Ik stap verder en voel dat de huizen aan mijn rechterhand stoppen. Mijn stok zwenkt naar rechts en ratelt langs een hek. ‘Ga nu rechtsaf’ zegt juf Google. Nog iets verder voelen en… ja! De stoep gaat naar rechts en ik vervolg mijn weg.

Navigatiesystemen zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Dankzij deze sprekende hulp kom je sneller en gemakkelijker van A naar B. Voor mensen die slechtziend of blind zijn, is het natuurlijk ook een uitkomst die meer zekerheid en zelfstandigheid oplevert. Maar het leren omgaan met zo'n systeem en het uitvinden van wat voor jou het fijnste werkt, kost wel tijd en oefening. 

Plaatsbepaling en route

Mensen met een visuele beperking gebruiken navigatie op twee manieren. Je kan navigatie natuurlijk gebruiken om te horen hoe je een route moet afleggen, dus wat je in de (nabije) toekomst moet gaan doen. Bijvoorbeeld ‘Ga over dertig meter naar links’, om een zijstraat in te slaan. Maar veel slechtzienden en blinden gebruiken de navigatie ook voor plaatsbepaling. Ze willen dan checken of ze zijn waar ze denken te zijn.

Vooral dat checken geeft zekerheid. Je weet dat je de route die je hebt geoefend goed aflegt. Of je weet zeker dat je verdwaald bent en dat je beter hulp kan inschakelen. 

Tip: Zowel Siri als de Google-assistent kunnen je vertellen waar je bent. Vraag ‘Waar ben ik?’ en je krijgt het adres van jouw locatie. 

Man taststok en telefoon

Training voor navigatie

Hulp van een navigatiesysteem is geen wondermiddel dat opeens alle mobiliteitsbeperkingen voor slechtzienden en blinden wegneemt. Als je minder ziet, heb je vaak nog extra oefening nodig om de navigatie goed te kunnen gebruiken. Want wat doe je als je aan de rechterkant van de straat loopt en de navigatie zegt dat je linksaf moet slaan? Waar steek je dan over? Of hoe bepaal je voordat je van huis gaat wat de meest veilige route is? 

Bij Bartiméus geven we daarom navigatietrainingen. Zo’n training start vaak met een gesprek. Wat wil je met de training bereiken? Meer zekerheid op bestaande routes of nieuwe routes aanleren? Ben je al handig met je telefoon en het bedienen van apps? En heb je het lopen met de taststok en/of je hond goed onder de knie? Allemaal onderwerpen die bepalen hoe de training moet worden ingevuld. 

Daarna is het tijd om, in je eigen woonomgeving, de straat op de gaan. Als het doel is om zelfstandig onbekende routes te gaan lopen, dan zijn er al snel zo’n acht trainingen nodig om dat voor elkaar te krijgen. Maar is het doel vooral plaatsbepaling, dan zijn twee of drie lessen vaak wel genoeg. Doordat de trainer zorgt voor een veilige oefenomgeving, kan jij je grenzen opzoeken en verleggen. Je leert nieuwe vaardigheden en doet zelfvertrouwen op. 

Tip: Denk je dat je verdwaald bent? Hulp is altijd dichtbij. Met beeldbellen kan je iemand die je kent vragen om even met je mee te kijken. En via de app Be my eyes kan je ook hulp aan een onbekende vrijwilliger vragen. 

Man taststok en telefoon op een bankje

De toekomst

Hoewel navigatiesystemen al goed functioneren, is de doorontwikkeling ervan niet klaar. Zo wordt er gewerkt aan nog preciezere plaatsbepaling. Handig, bijvoorbeeld om bij de goede voordeur aan te bellen en niet bij die van de buren. Ook wordt er gewerkt aan apps die obstakels beter kunnen detecteren en je eromheen kunnen leiden. Dat gaat dan niet via GPS, maar via de camera van de telefoon. 

En er is steeds meer aandacht voor de navigatie in binnenruimtes. Treinstations, vliegvelden, grote winkelcentra… ook die zouden met navigatie nog beter ontsloten kunnen worden. Bartiméus is bijvoorbeeld bezig met het project Indoornavigatie om dit voor elkaar te krijgen. Maar ook grotere ontwikkelaars hebben steeds meer aandacht voor mobiliteit binnen. 

Gewoon proberen

Al die techniek rondom navigatie kan overweldigend zijn. Er komen ook steeds weer nieuwe functies bij en misschien vind je het lastig om alles te leren en bij te houden. Bij Bartiméus snappen we dat. Wij raden je dan ook aan om navigatie gewoon uit te proberen in een veilige omgeving. Dat kan om te beginnen thuis op de bank zijn en daarna samen met iemand op een bekende route. Wees niet ontmoedigd als het de eerste keer niet lukt. Want daar leer je juist veel van. 

Heb je interesse in een training van Bartiméus? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden. 

Tip: Er zijn verschillende navigatie-apps voor mensen die slechtziend of blind zijnDeze apps bieden naast navigatie ook hulp bij oriëntatieDe gratis app Lazarillo (IOS en Android) geeft aan waar je bent en welke interessante punten er zich in je omgeving bevinden. Dat kunnen bijvoorbeeld winkels, bushaltes of openbare gebouwen zijn. Lazarillo kan je ook helpen met het navigeren en vertelt dan langs welke punten je loopt.