Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

eHealth - contact op afstand brengt zorg dichtbij

Je thuis online voorbereiden op een training over lopen met de taststok. Beeldbellen met je zorgverlener. Het kan met eHealth, dat staat voor digitale zorg: via het beeldscherm. Wat zijn de voordelen voor mensen met een visuele beperking?

Minder reistijd

Uit onderzoek van Bartiméus blijkt dat fysiek contact voor sommige behandelingsvormen en consulten niet nodig is. Beeldbellen met een zorgverlener of online een training volgen, vinden veel mensen fijn. Je hoeft dan minder te reizen voor zorg, wat voor veel mensen die slechtziend of blind zijn een groot voordeel is. Door corona kwam digitaal contact in een stroomversnelling. Mensen raken er steeds meer aan gewend. Genoeg redenen voor Bartiméus om nog meer met eHealth aan de slag te gaan en het echt onderdeel te laten worden van onze dienstverlening.

Via het beeldscherm

Annemarijn van Rheenen is projectleider eHealth: “We zijn begonnen met de inzet van beeldbellen en online trainingen. Je kunt dan thuis via je beeldscherm de training volgen. Soms volgt daarna nog een fysieke training, samen met een zorgverlener. Voordeel van zo’n online training vooraf is dat je je beter kunt voorbereiden op de fysieke training en na afloop kun je de online training terugkijken. Zo bieden we nu diverse digitale groepstrainingen aan, bijvoorbeeld over sociale vaardigheden op school voor tieners of over hulpmiddelen bij een visuele beperking voor volwassenen. Ook bieden we digitale trainingen, ook wel e-learnings genoemd, aan in ons nieuwe cliëntleersysteem, zoals de training Oversteken of de Fietstraining. We kijken steeds naar hoe je digitale hulpmiddelen thuis praktisch kunt inzetten. Denk daarbij aan Google Home. Bewoners kunnen deze speaker bedienen met hun stem. Zo kunnen ze dan bijvoorbeeld zelf vragen wat voor weer het wordt of hun favoriete muziek aanzetten.”

We zijn begonnen met de inzet van beeldbellen en online trainingen. Je kunt dan thuis via je beeldscherm de training volgen. Soms volgt daarna nog een fysieke training, samen met een zorgverlener.

Annemarijn van Rheenen - Projectleider eHealth
Annemarijn van Rheenen - Projectleider eHealth

Cliëntenpanel

Natuurlijk betrekt Bartiméus mensen met een visuele beperking bij de ontwikkelingen van eHealth. Annemarijn: “Hun kennis en ervaring is voor ons heel belangrijk. Er is een cliëntenpanel van start gegaan en we vragen hun reacties op ontwikkelingen.

Behoeftenonderzoek

In maart 2022 hebben we opnieuw onderzoek gedaan naar de behoefte aan eHealth onder mensen met een visuele beperking. Zowel jongeren, volwassenen als senioren zijn bevraagd. Mensen gaven aan dat het niet hoeven reizen een voordeel is, dat je elkaar vaker kunt spreken omdat het sneller te regelen valt, dat het meer autonomie geeft en je laagdrempeliger informatie kunt verkrijgen. Ook is het een prettige manier om contact te kunnen hebben met lotgenoten. Fysiek en digitaal afwisselen zou het fijnste zijn, werd gezegd. Nadelen die naar voren kwamen, is dat het wat minder persoonlijk is en dat je wel met een computer overweg moet kunnen. Iemand gaf aan dat eHealth net als elektriciteit moet worden: het is er wel en je hebt er veel gemak van, maar je staat er eigenlijk niet bij stil.

Entertoets van het toetsenbord met de tekst 'eHealth'

Digivaardige medewerkers

eHealth is niet alleen nieuw voor cliënten, ook de zorgmedewerkers van Bartiméus moeten er mee leren werken. Annemarijn: "Ook voor hen is het een voordeel dat ze minder hoeven reizen. Hierdoor blijft er meer tijd over voor het leveren van goede zorg. We leren medewerkers digivaardig te worden en we leiden hen op in het geven van online trainingen. Didactisch gezien is dat toch wat anders dan het geven van een fysieke training."

Icoon eHealth bij Bartiméus

Vragen over eHealth?

Heb je vragen over de mogelijkheden van eHealth bij Bartiméus? Neem gerust contact met ons op.