Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Onvrijwillige zorg

De Wet zorg en dwang (Wzd) gaat over onvrijwillige opnames en onvrijwillige zorg voor mensen met dementie en/of een verstandelijke beperking. De wet is er om onvrijwillige zorg zoveel mogelijk te voorkomen. Dat betekent dat er alleen sprake mag zijn van onvrijwillige zorg als het echt niet anders kan.

Onvrijwillige zorg bij Bartiméus

Bij Bartiméus hebben we met de Wzd te maken bij de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking of dementie. Soms moeten we hen zorg verlenen terwijl ze dat niet willen, bijvoorbeeld als ze een gevaar voor zichzelf of voor hun omgeving zijn.  

Onvrijwillige zorg komt voor bij jong en oud en op alle plekken die je kunt bedenken. Wij hebben er het meest mee te maken bij onze bewoners met een meervoudige verstandelijke beperking. Bij onze senioren komt het ook voor, maar in mindere mate. Verder kan er sprake zijn van onvrijwillige zorg op andere plekken, bijvoorbeeld op onze scholen.

De Wzd-commissie

De Wzd-commissie heeft twee kerntaken: signaleren en adviseren. Als signalerend orgaan houdt de Wzd-commissie de uitvoering en het beleid van de Wzd bij Bartiméus in de gaten. Daarbij gaat het om de grote lijnen: is er sprake van continuïteit? Zijn beleid en uitvoering op orde? Wat zijn de uitkomsten van de halfjaarlijkse evaluaties?

Als de Wzd-commissie zaken signaleert die om actie vragen, dan geeft de Wzd-commissie gevraagd en ongevraagd advies aan de managers of de raad van bestuur. 

De Wzd-commissie bestaat momenteel uit deze leden:

  • Hilde Zevenbergen
  • ​Renske Corsten
  • ​Rachelle Boon
  • Wim Blaauwendraat
  • Malu Vermeulen
  • Daphne Schaap
  • Susan van Dijk
  • Pauline Jaegers
  • Corina Jantzen

De Wzd-commissie komt iedere zes tot acht weken bij elkaar. De leden bespreken dan de signalen die ze krijgen en ze overleggen over de stappen die gezet moeten worden. De commissieleden krijgen signalen over Wzd-kwesties op verschillende manieren. Omdat ze zelf in de zorg werken, signaleren ze vanaf de werkvloer al het nodige. Ook kunnen begeleiders contact opnemen met de Wzd-commissie als er kwesties zijn.

Als cliënten, bewoners of vertegenwoordigers Wzd-vraagstukken hebben, kunnen ze die aankaarten tijdens de Zorgplanoverleggen (ZPO’s) of ze voorleggen aan de Wzd-cliëntvertrouwenspersonen. Op die manier komen er ook kwesties bij de Wzd-commissie terecht. Tevens kent de cliëntenraad de weg naar de Wzd-commissie.

Rol van Wzd-functionarissen

Onze Wzd-functionarissen spelen een belangrijke rol in het beoordelen van onvrijwillige zorg. Zij toetsen of de zorgmaatregelen gerechtvaardigd zijn en of deze niet te zwaar zijn. Deze toetsing gebeurt altijd onafhankelijk; als een Wzd-functionaris zelf betrokken is bij de cliënt, wordt de beoordeling door een andere functionaris uitgevoerd. Wzd-functionarissen Renske Corsten, arts verstandelijk gehandicapten (AVG) en gedragsdeskundige Hilde Zevenbergen toetsen of de onvrijwillige zorg die bewoners van Bartiméus krijgen wel terecht is.

Contact persoon

Hilde Zevenbergen

WZD functionaris. Werkdag: donderdag.

Contact persoon

Renske Corsten

Arts Verstandelijk Gehandicapten. Werkdagen: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdagochtend.

Procedure bij acute onvrijwillige zorg

In acute situaties waarin een cliënt direct gevaar loopt, mag de begeleider naar eigen inzicht handelen om de veiligheid te waarborgen. Deze acute zorg mag echter niet langer dan twee weken duren zonder goedkeuring van de Wzd-functionarissen.

Wet zorg en dwang: Goede zorg en veilige vrijheid voor iedereen

Ervaring met onvrijwillige zorg

Binnen Bartiméus hebben verschillende mensen ervaring met onvrijwillige zorg. Medewerkers die zorg verlenen er cliënten, bewoners en vertegenwoordigers die kunnen meepraten over onvrijwillige zorg. Hieronder staan artikelen die hierover verschenen.  

Vragen over onvrijwillige zorg?

Heb je vragen over onvrijwillige zorg bij Bartiméus? Laat het ons weten.

Stel je vraag over onvrijwillige zorg

Documenten