Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Behoud van leefstijl en zelfstandigheid staat voorop bij bezoekers 50PlusBeurs

Het is een doel op zich: ouder worden zonder concessies toe doen aan onze leefstijl en onze zelfstandigheid. Ja ok, we moeten hier en daar wel handiger omgaan met de situatie. We worden minder soepel, gaan minder goed zien en zijn misschien minder (digitaal) vaardig. Om maar wat te noemen.

Actieve senioren op een scooter

Gelukkig is er volop informatie beschikbaar waarmee je jouw kennis over het behoud van leefstijl en zelfstandigheid kunt vergroten.  

Merk je bijvoorbeeld dat je minder goed gaat zien en dat een bril niet meer voldoende ondersteuning biedt? Dan kun je vaak met middelen en handige tips toch blijven doen wat je altijd al deed. 

Digitaal huis: tips voor meer zelfstandigheid in en om huis

Je hebt een eigen leefstijl ontwikkelt met dagelijkse bezigheden en wilt deze stijl zo lang mogelijk behouden. Ook als je ouder wordt en ervaart dat je minder gaat zien. Op dat moment heb je mogelijk behoefte aan informatie en handige tips voor die dagelijkse bezigheden in en om huis. Met de juiste informatie weet je welke kleine aanpassingen een groot verschil kunnen maken.  

Bartiméus heeft een digitaal huis ontwikkeld, waarin waardevolle informatie en tips handig bij elkaar staan. Met een rondgang door het digitale huis kom je informatie tegen over alledaagse situaties in huis. Iedere kamer in het huis biedt inzicht. Bijvoorbeeld tips voor het koken met minder zicht in de keuken, of voor het lezen van een boek in de woonkamer en op zolder lees je hoe je een hobby - zoals muziek maken - onverhinderd voort kunt zetten.  

Neem een kijkje in het digitale huis met meer dan 50 tips!

Middelen die jou een handje (kunnen) helpen

Hobby's als klussen, koken, boeken of kranten lezen, schilderen, muziek luisteren of zelf maken, wil je je hele leven blijven doen. In veel gevallen kan dat ook gewoon. Mocht je bij het ouder worden merken dat het je minder gemakkelijk afgaat, dan zijn er middelen die jou een handje (kunnen) helpen. Als je minder goed gaat zien bijvoorbeeld, dan kun je denken aan de volgende middelen: 

 • Taaklamp voor betere verlichting 
  Met een taaklamp vergroot je de lichthoeveelheid. Dit helpt bij hobby's als lezen, schilderen en klussen. Iets wat heel simpel lijkt, kan veel impact hebben. Lees meer over wat goede verlichting voor jou kan betekenen: Verlichting en inrichting

 • Luisterboeken
  Je favoriete kranten, tijdschriften en boeken kun je beluisteren via verschillende mogelijkheden: Genieten van luisterboeken

 • Bartiméus ZIEN app 
  Je kunt anderen laten zien wat jij wel en niet ziet. Zo maak je ze deelgenoot van iets wat jij meemaakt. Via de ZIEN app doe je dat heel gemakkelijk op je telefoon of tablet. Download de ZIEN-app hier: Zien app

Het gaat erom dat jij weet hoe je het jezelf gemakkelijker kunt maken, op het moment dat je minder goed gaat zien. Er is een breed aanbod van middelen die jou een handje (kunnen) helpen.  

Persoonlijk advies

Er is informatie beschikbaar en er zijn middelen die jou een handje helpen, als dat nodig is. Wat past het beste bij jouw situatie? Als je hier meer over wilt weten of hierover met iemand in gesprek wilt gaan dan kun je op deze pagina meer informatie vinden: Senioren.

Oogverblindend Mooi Training

Als je minder goed gaat zien kan het zijn dat je moeilijkheden ervaart bij de aankoop en keuze thuis van kleding. Of je vindt het lastiger worden om make-up op te brengen. Speciaal voor iedereen die dit ervaart is er een training genaamd Oogverblindend Mooi. Een gezellige training, waar onze professionele stylist en visagist je een uitgebreid stylingadvies en make-up tips kan geven. 

Kijk hier voor meer informatie over de training Oogverblindend mooi

Handige tips en informatie

Ken je iemand die slecht ziet en wil je diegene helpen aan handige informatie? Of wil je weten hoe jij zelf met een persoon die minder goed ziet of blind is om kunt gaan? Onderstaande tips en informatie helpen je op weg. Ook handig voor als je zelf minder goed bent gaan zien. 

 • Met sneltoetsen kun je acties op je computer in gang zetten zonder de muis te hoeven gebruiken. Je hoeft minder te zoeken en te kijken en dat scheelt je op een (werk)dag veel energie. Tips voor de computer

 • Tips op een rij over wijzigingen in huis die handig kunnen zijn als je minder goed ziet: Tipkaart Aanpassingen in huis 

 • Zo breng je in jouw huis systeem aan in het opbergen en dus terugvinden van je spullen: Opbergen en terugvinden

 • Fijn om te weten waar je op kunt letten als je in contact bent met mensen die minder goed zien of blind zijn: Tipkaart Omgang met mensen 

 • Iphone en Ipad hebben standaard ingebouwde functies die mensen met minder of geen zicht helpen. Wil je weten waar je bij jouw telefoon op kunt letten? Tips voor iPhone en IPad (iOS)

 • Bij wie kun je aankloppen als je minder goed ziet en een bril niet meer volstaat? Dan zoek je deze informatie: Brochure: Als een bril niet meer helpt 

Vrijwilliger worden?

Bij Bartiméus wonen mensen die slechtziend of blind zijn. Deze bewoners doen met vrijwilligers leuke en nuttige activiteiten. Vind jij het leuk om een wandelingetje te maken, een stukje te fietsen of heb je een vaardigheid waarmee je een dankbare lach tovert op hun gezicht? Er zijn vele mogelijkheden om een mooie bijdrage te leveren aan een goed leven voor mensen met een visuele of meervoudige beperking. Wil jij vrijwilliger zijn met grote betekenis voor onze cliënten? Kom gerust kennismaken! 

Brochure: Vrijwilliger bij Bartiméus