Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Bartiméus

Welkom bij Bartiméus! Speciaal voor onze nieuwe cliënten bieden we hier praktische informatie om je op weg te helpen. Je vindt allerlei tips, nuttige links en verhalen van cliënten over hun ervaring en praktijk. 

'Zo houd ik controle op mijn eigen leven'

Sinds 2011 is Simon zo goed als blind, bijna van de ene op de andere dag. Hij heeft er inmiddels mee leren leven, maar merkt dat mensen in zijn omgeving soms nog niet zo ver zijn. Samen met zijn ambulant begeleider vindt hij zijn weg.

Lees het verhaal van Simon
Lees het verhaal van Simon

Handig om te weten als je nieuw bent bij Bartiméus

 • Bartiméus biedt op diverse locaties informatiespreekuren
 • Heb je een vraag? Neem contact op met je begeleider of bel met onze adviseurs op ons algemene informatienummer
 • Ons streven voor de toekomst is dat elke cliënt van Bartiméus een casemanager krijgt. Wat doet een casemanager?
 • Bartiméus heeft een onafhankelijke cliëntenraden van waaruit cliënten, leerlingen en ouders of vertegenwoordigers meedenken over de dienstverlening van Bartiméus.
 • We proberen het te voorkomen. Maar toch kan het voorkomen dat je niet tevreden bent over de dienstverlening. Wij hopen dat je het ons vertelt en dat uw onvrede of klacht bespreekbaar maakt. Is die drempel te groot? Dan kun je je melden bij een klachtenfunctionaris of vertrouwenspersoon

De kosten van de zorg

Onderzoek en behandeling via de zorgverzekeringswet

Wanneer je bij Bartiméus komt voor tijdelijke ondersteuning om vaardigheden te leren of te behouden, om te leren omgaan met de visuele beperking dan wordt dit in de medische wereld 'revalidatie' genoemd. Voor cliënten bij Bartiméus van 18 jaar en ouder vallen de kosten van het gehele revalidatietraject vanaf aanmelding onder de basisverzekering. Hierbij wordt je eigen risico aangesproken. Dit geldt niet voor cliënten onder de 18 jaar, voor hen geldt geen eigen risico. Wil je meer weten over de voor je geldende vergoeding, dan kun je daarvoor contact opnemen met je eigen zorgverzekeraar. Meer over behandeling en revalidatie van Bartiméus lees je via deze link.  

De gemeentelijke WMO

Sommige zorg en ondersteuning wordt via de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) betaald. Meer hierover lees je bij Zorg en ondersteuning thuis op de website van de Rijksoverheid.

Organisatie die ook voor jou van belang kunnen zijn

 • De Oogvereniging is de patiënten- en belangenorganisatie voor alle mensen met een oogaandoening in Nederland. Zij houden zich bezig met informatievoorziening, belangenbehartiging en ledencontact. Zo organiseren zij ook op verschillende locaties zogenaamde 'oogcafe's'. Op de website van de Oogvereniging lees je er meer over.
 • Een website waar je veel informatie vindt over leven met een visuele beperking is die van de Belgische Kim Bols. Ga naar het kennisportaal (kimbols.be)
 • De ZieZo-beurs is een jaarlijkse beurs voor mensen die slechtziend of blind zijn. Meer informatie vind je op de website van de ZieZo organisatie (ziezo.org)
 • Passend Lezen telt meer dan 80.000 gesproken boeken en helpt mensen met eeen leesbeperking om zo toch te kunnen blijven lezen. 
 • De Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) bevordert gelijkwaardige deelname aan de samenleving èn persoonlijke ontwikkeling. Ook ondersteunen zij wetenschappelijk oogheelkundig onderzoek. 

Weer meedoen dankzij de smartphone

Eliane werd plotseling ernstig slechtziend. Voor haar gevoel kon ze niks meer. Niet meer naar theater, niet meer lezen, schrijven of zelfs bellen. Met persoonlijke begeleiding en diverse technologische hulpmiddelen is dat compleet veranderd

Lees het verhaal van Eliane
Lees het verhaal van Eliane

Reizen en vakanties

Hobby's en Vrije Tijd

Wat Bartiméus kan bieden

 • Elzemiek en Lars: van wanhoop naar hoop

  Elzemiek van Berkel vertelt over haar zoontje Lars (toen 5). Bij Lars werd zes weken na zijn geboorte een zeldzame oogaandoening geconstateerd. Die was gelukkig minder somber dan Elzemiek in eerste instantie dacht: ‘Van wanhoop naar hoop, zo voelde die dag bij Bartiméus.'

  Lees meer Elzemiek en Lars: van wanhoop naar hoop
  Ervaringsverhaal
 • Bewoners Albert en Gregory over hun liefde voor muziek

  De kapeldiensten op Witte Donderdag en Eerste Paasdag waren dit jaar extra bijzonder omdat meerdere bewoners hierin online een muzikaal aandeel hadden. Onder meer Albert en Gregory leverden een bijdrage. Ze vertellen over hun passie voor muziek en waarom ze zo genieten van de diensten in de Kapel.

  Lees meer Bewoners Albert en Gregory over hun liefde voor muziek
  Ervaringsverhaal
 • Lotte wordt doof en blind: 'Usher nam mijn regie af, dat wilde ik niet'

  Op haar 27ste krijgt Lotte te horen dat ze doof en blind zal worden. Ze heeft het syndroom van Usher. Hoe gaat ze hiermee om en kan ze tóch het leven leiden dat bij haar past?

  Lees meer Lotte wordt doof en blind: 'Usher nam mijn regie af, dat wilde ik niet'
  Ervaringsverhaal
Alle verhalen van Bartiméus