Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Ondersteuning van ouders

Er komt veel op je af als je kind te maken heeft met een oogaandoening en/of een visuele beperking. Onze begeleiding vindt daarom ook in het gezin plaats, zodat alle gezinsleden erbij betrokken kunnen worden.  

Voor kinderen van alle leeftijden is het belangrijk dat ze zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. Onze focus is dat kinderen en jongeren zo min mogelijk worden gehinderd door de oogaandoening en/of visuele beperking.  

Samen met ouders kijken we daarom welke begeleiding het beste past bij het kind en het gezin. Voor kinderen en jongeren kijken we bijvoorbeeld naar:

  • Hoe stimuleren we het samenspelen met andere kinderen? 
  • Hoe leert het kind (indien nog mogelijk) veilig fietsen? 
  • Hoe leert het kind zelfstandig ergens naartoe te gaan? 
  • Welke vaardigheden heeft mijn kind nodig om naar school te gaan? 
  • Welk spelmateriaal is het meest geschikt voor mijn kind? 
  • Wat vertel ik anderen over de visuele beperking van mijn kind? 

Bovenstaande is maar een kleine greep uit alle vragen die aan bod kunnen komen in de begeleiding. 

Lees verder onder de afbeelding.

 

moeder met zoon bij laptop aan tafel

In gesprek met elkaar

Wanneer je als ouders verneemt dat je kind een oogaandoening en/of visuele beperking heeft, dan kunnen de emoties alle kanten opgaan. Tijdens de behandeling en begeleiding zijn er verschillende mogelijkheden om hier met elkaar over in gesprek te gaan. Zowel in oudergespreksgroepen als individueel met één van onze professionals.

Persoonlijk gesprek

Meer weten over onderzoek, behandeling en begeleiding bij Bartiméus? Neem dan contact met ons op. We horen graag wat jullie situatie en behoefte is en geven graag informatie en advies.

Publicaties

Bartiméus biedt verschillende publicaties speciaal voor ouders van kinderen met een visuele beperking. 

Boek: Zo ontdek ik het!

Hoe ouders hun blinde baby kunnen helpen.

Meer informatie en download gratis PDF

Boek: Het zien van het kind

Over de ontwikkeling van het oog en wat de gevolgen zijn als er daarbij iets niet goed gaat. Wat is er voor het kind allemaal wél mogelijk en welke hulp is daarbij nodig? 

Meer over deze publicatie

Boek: Kinderen die slecht zien

Dit boek geeft inzicht in wat slechtziendheid betekent voor een kind en zijn omgeving vanaf de kinder- en jeugdjaren tot aan de jongvolwassenheid. 

Ik ben benieuwd naar dit boek