We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
Heb je goede ogen en toch moeite met zien? Dan is er mogelijk iets aan de hand in de hersenen: die verwerken de informatie uit de ogen niet goed. Als dat probleem ontstaat door schade aan de hersenen, noemen we het niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Bijvoorbeeld een beroerte of een ziekte als Multipele Sclerose (MS) kan verschillende problemen met zien met zich meebrengen.
Jaarlijks krijgen zo'n 130.000 nieuwe mensen in Nederland te maken met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Bijvoorbeeld door een herseninfarct, een hersenbloeding, een ongeluk, een ziekte of zuurstoftekort. NAH kan klachten veroorzaken, zoals vergeetachtigheid, vermoeidheid, overgevoeligheid voor prikkels, moeite met communiceren en sneller boos worden. Sommige van die klachten kunnen herstellen. Er is echter ook een grote groep mensen die levenslang last houdt van de gevolgen van NAH.
Een minder bekend gevolg van hersenletsel is dat ook problemen met zien kunnen ontstaan. De ogen zijn in dit geval goed, maar de hersenen sturen ze bijvoorbeeld niet goed meer aan of verwerken de visuele informatie niet meer correct. Bij problemen met zien, denken betrokkenen niet altijd direct aan hersenletsel als mogelijke oorzaak. Men denkt dan onterecht dat de ogen het probleem zijn. Lees meer over mogelijke visuele klachten bij NAH en over vermoeidheid en overprikkeling van het hersenen, factoren die ook vaak meespelen.
Lees onze folder met extra informatie over visuele problematiek na hersenletsel.
Ervaart u geen visuele problemen, maar zoekt u meer informatie over niet-aangeboren hersenletsel: